Close

FOTO U Jelsi su održani Dani astronomije

Foto: Press/HAS

U Jelsi na otoku Hvaru od 10. do 14. lipnja 2021. u suradnji Hrvatskog astronomskog saveza, Turističke zajednice Jelsa i Astronomskog društva “Leo Brenner” organizirani su Dani astronomije.

Foto: Press/HAS

U sklopu programa Dana astronomije održane su dvije radionice za osnovnoškolce, jedna o Suncu i promatranje Sunca teleskopima i druga o zvijezdama, zviježđima i svjetlosnom onečišćenju na kojoj su se djeca mogla upoznati s najvažnijim zviježđima i najsjajnijim zvijezdama koje se trenutno vide na nebu te problemom svjetlosnog onečišćenja odnosno zašto nam nestaju zvijezde. Osim radionica za djecu, održana su dva javna promatranja teleskopima za građane i turiste, Astronomska večer u Zavali i Mjesec iz Zastražišća. Na oba promatranja, osim pogleda kroz teleskop, bilo je moguće fotografiranje Mjeseca vlastitim pametnim telefonom kroz teleskop pa su mnogi sa sobom ponijeli lijepu uspomenu.

Tijekom boravka u Jelsi, glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je servisirao kamere Hrvatske meteorske mreže koje se nalaze u Eko-etno selu Humac te nastavio s mjerenjima svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa, koja se uskoro sprema predati prijavnicu Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) za dobivanje statusa Međunarodne zajednice tamnog neba.

“Općina Jelsa bi do kraja godine trebala steći status Međunarodne zajednice tamnog neba i postati prva općina/grad u Hrvatskoj koja s ponosom nosi taj naslov koji znači iznimnu kvalitetu noćnog neba i poštivanje visokih ekoloških standarda u pogledu svjetlosnog onečišćenja, što sve zajedno čini jedan veliki iskorak prema stvaranju astroturističke ponude na području Jelse”, rekao je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević, mag. theol.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top