Close

Uz saharski pijesak i velike vrućine Dalmacija ima pravi osjećaj Afrike

Foto: Lucija Salopek/Hvarski.net

Splitsko dalmatinska županija, a i cijela Hrvatska već danima se bore s velikim vrućinama, sve zbog vrlo toplog zraka koji nam stiže s područja sjeverne Afrike.

Foto: Lucija Salopek/Hvarski.net

Danas vrućina kulminira, temperature su oko brojke 40, a uz to dolazi i do kratkih ljetnih pljuskova. Vlaga u zraku je minimalna, a temperature bi bile još više kad bi sunce probijalo maksimalno, ali zahvaljujući zamućenom nebu od Saharskog pijeska preživljavamo na temperaturi koja je prikladna godišnjem dobu.

Saharski pijesak prirodna je pojava koja se kod nas događa redovito, a ovog puta pustinjski vjetar sa sjevera Afrike podigli su snažni visinski vjetrovi i ta je zračna masa preko Sredozemnog mora stigla do našeg područja.

Pojava je izražena u Dalmaciji gdje se i noću mjesečina probija kroz zrnca pijeska. Idućih dana pojava će biti još intenzivnija, a očekuje se da će trajati do kraja tjedna. Zbog visoke koncentracije saharskog pijeska u zraku nebo je zamućeno, odnosno bjelkaste do sive boje. Veliki pritisak je u zraku, a slike sivog neba iz Staroga Grada na Hvaru prikazuju prvi ovogodišnji toplinski val.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top