Close

Vinko Srhoj dobitnik Godišnje nagrade HS AICA

Foto: stari-grad.hr

Na Godišnjoj skupštini Međunarodnog udruženja likovnih kritičara koja je održana u lipnju ove godine, objavljeno je da je prof.dr.sc. Vinko Srhoj iz Staroga Grada dobitnik Godišnje nagrade HS AICA.

Iz obrazloženja nominacije za nagradu navodi se da je Vinko Srhoj četiri desetljeća intenzivno prisutan na našoj kritičarskoj sceni i da je poglavito u jadranskom prostoru, a i na nacionalnoj razini, ostvario iznimnu kritičarsku aktivnost. Navodi se da je riječ o gotovo usamljenom izuzetku na polju kritike, to usamljenijem što je njegovo djelovanje skoncentrirano na prostor “provincije” gdje je kroničan nedostatak kritičke prakse, uspostave kriterija i vrednovanja umjetničkih pojava, još izraženiji.

Navodi se i da je u dvadesetgodišnjem rasponu priredio šest autorskih izložbi u okviru trijenala hrvatskog slikarstva Plavi salon, koje prorađuju teme alkemizma, citatizma, retroavangarde, neomoderne, i jedine u nacionalnom prostoru, kontinuirano, studijama i sinteznim tekstovima, problematiziraju domaću postmodernu. Pritom se posebno apostrofira autorski izložbeni projekt realiziran tijekom 2018. i 2019. godini u tri zadarska izložbena prostora pod naslovom

“Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom slikarstvu“, kao kruna prorađivanja postmodernističkih fenomena. Zbog navedenih razloga, kako onih minulog rada na polju kritike, tako i aktualnog šestog nastavka Plavog salona, koji je urodio iznimnim izložbenim projektom, predlagač je dodijelio nagradu prof. Vinku Srhoju.

Napominjemo da je Vinko Srhoj i prošlogodišnji dobitnik osobne nagrade grada Staroga Grada „za izniman doprinos na istraživanju i populariziranju likovne baštine Staroga Grada, a posebno za kapitalnu monografiju ‘Moderno kiparstvo otoka Hvara’“.

Izvor: Grad Stari Grad

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top