Close

Otočno bilje koje pomaže pri rashlađivanju

Foto: Pexels

Svako ljeto temperature su sve veće i to je razlog zbog kojeg su mnogi u potrazi za rashlađivanjem.

Kratkoročna rješenja poput sladoleda ili hladnih pića pružaju samo trenutno olakšanje.  Zanimljivo je znati da je potrebno prvo ohladiti se iznutra pa onda tek van, a najbolji način kojim ćete to postići je – bilje.

Možda ljekovito bilje dosad niste smatrali opcijom koja će vas rashladiti u najtoplijem dijelu godine, ali postoji zapravo više biljaka koje bi vam mogle pomoći u borbi s vrućinom. Bitno je prije svega da se pobrinete da biljke koje koristite budu kvalitetne.


Bilje za hlađenje dijelimo u dvije kategorije:

– rashladna sredstva

– dijaforetici.

Biljke iz prve kategorije djeluju tako što snižavaju temperaturu tijela i hlade njegova tkiva. Dijaforetici pak potiču znojenje.

Stručnjaci već dugi niz godina upućuju na bilje koje potiče znojenje jer je znojenje jedna od verzija klimatizacije našega tijela – to se koristi u istočnim zemljama s proizvodima od chilija.

Biljke koje snižavaju temperaturu tijela i osvježavaju:

1. Menta

Napravite osvježavajući čaj, uzimajte u obliku dodataka ili napravite tekućinu za prskanje po tijelu koja će vam pružiti trenutno olakšanje.

2. Ruža

Ruža se može koristiti u aromaterapiji, ružinoj vodici ili kao mirisni čaj, a najbolje što se može napraviti za osvježenje je sladoled od ružinih latica.

3. Lavanda

Lavandu možete koristiti u difuzoru, topikalno ili kao dio kupki, pića i sladoleda.

4. Bazga

Bazga je od davnina poznata za pravljenje sirupa, ali može biti i dio džemova i drugih jela. Tu su i moderni čajevi i radleri od bazge, a kao dodatak možete napraviti sladoled ili žele od bazge.

5. Limunska trava

Može biti dio osvježavajućeg napitka ili čaja, a možete je dodati i primjerice juhama. Ima citrusni miris i izrazit okus.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top