Close

Na otok Hvar su stigli dresirani psi tragači koji istražuju područje Staroga Grada

Foto: Njemački ovčar / Hvarski.net

Na otok Hvar su stigli dresirani psi tragači koji istražuju područje Staroga Grada u potrazi za nekropolom drevnog Farosa.  Prosto je nevjerojatno da pas može nanjušiti ostatke grada starog 2400 godina.

Utvrđeno je koristeći znanost,  da psi mogu detektirati kontaminiranu zemlju. Taj miris ostaje jako dugo i najstariji nalaz pasa je 6000 godina star nalaz u Njemačkoj, govori  Christian Nikolić, voditelj tima koji radi s psima tragačima.

Kada pas detektira kontaminiranu zemlju, na nju jednostavno legne i miruje. To je znak da ovdje treba sondirati teren, stoga je u Starom Gradu zavlada veliko uzbuđenje među arheolozima.

Novi projekt Adria cos, Instituta za arheologiju financira Hrvatska zaklada za znanost, u sljedećih  pet godina istraživat će se područje otoka Hvara. Iako su mnogi arheolozi i istraživači izučavali grčki grad Faros nikada se nisu utvrdile granice drevnoga grada, njegova veličina i broj stanovnika. Korištenjem najsuvremenijih metoda, mladi arheolozi i istraživači sigurno će nam donijeti odgovore na mnoga pitanja, kao i zanimljive priče iz prošlosti.

Izvor: HRT 

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top