Close

Lokacije koje u jednome danu možete obići u Jelsi

Foto: Lucija Salopek / Hvarski.net

Ako se nekad zateknete u Jelsi i htjeli biste potrošiti vrijeme ili ste prvi puta u ovome mjestu, vrlo brzo možete razgledati najzanimljivije stvari koje taj mali raj na otoku nudi.

1. Općinski dom

Zgrada tadašnjeg „Obćinskog doma” ili „Općinskog doma” podignuta je na drvenim stupovima na močvarnom terenu, kao kuće u Veneciji. Radovi su započeli 15. svibnja 1894. godine, a završeni su 15. prosinca 1895. godine. Zgrada je podignuta u neorenesansnom stilu, a pročelje je dugo 25 m. Vanjska obloga je od kamena s otoka Vrnika kod Korčule, a unutarnji zidovi su od kamena iz Selaca na Braču.

2. Pjaca – Trg hrvatskog narodnog preporoda – mjesto okupljanja i ćakula

U sredini mjesta Jelsa nalazi se Pjaca, koja je nastajala od 16. do početka 20. stoljeća. Na zapadnoj strani trga nalazi se izvor pitke vode Slatina i potočić kojim voda otječe u more. Na sredini trga 1934. godine sagrađena je fontana.

3. Crkva/tvrđava sv. Marije i Lapidarij

Župna crkva sv. Fabijana i Sebastijana spominje se u Hvarskom statutu (1331.) kao Santa Maria di Ielsa, no nije poznato kada je promijenila titulara. Crkva se širi u 15. stoljeću na tri broda. Zbog opasnosti od Turaka 1535. godine dobiva oblik tvrđave, a 1573. godine naknadno je fortificirana. Krajem 19. stoljeća crkva je temeljno obnovljena i dograđen je novi zvonik. Crkva ima četiri kapele: dvije veće iz 17. stoljeća i dvije manje iz 19. stoljeća.

4. Spomenik križonoši

Spomenik je znak počasti i zahvalnosti svima koji su kroz stoljeća sudjelovali u toj tradicionalnoj pokorničkoj procesiji. Tradicionalna pokornička procesija „Za križen”  pobožnost je koja se održava u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak i obuhvaća šest župa. Prvi zapis o procesiji „Za križen” nalazimo u vizitaciji biskupa Milania iz 1658. godine. Od 2009. godine ta je pobožnost uvrštena na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Spomenik križonoši rad je istaknutog suvremenog kipara Kuzme Kovačića.

5. Crkva Gospe od Zdravlja i predivan vidikovac  

Crkva posvećena Gospi od Zdravlja nalazi se na brdu Račić s pogledom na Jelsu, a datira iz 16. stoljeća. Izvorna crkva sagrađena je 1535. godine na mjestu srednjovjekovne kapelice i služila je kao zavjetna crkva za pomorce. U nju hodočaste vjernici s cijelog otoka.

6. Crkva sv. Ivana i renesansno-barokni trg

Osmerokutna crkvica s kraja 17. stoljeća odlikuje se raznolikošću stilskih obilježja. Minijaturna barokizirana crkvica sv. Ivana, smještena na skrivenoj „pjaceti” između visokih kuća, jedan je od najljepših jelšanskih spomenika. Crkvica je bila jedan od dva centra oko kojih će se razviti buduće naselje pa su tu sačuvane najstarije kuće, među kojima i one jelšanskih brodara.

7. Muzej

Sjedište Muzeja Općine Jelsa je u kući Dobrović. Kuća u današnjem obliku dograđena je krajem 19. stoljeća i predstavlja jedan od najboljih primjera neoklasicističke stambene arhitekture u Jelsi. Pripadala je trgovačkoj obitelji Dobrović čiji su članovi bili istaknuti sudionici kulturnog i intelektualnog života Jelse, a njezin posljednji stalni rezident, Juraj Dobrović, međunarodno je priznati likovni umjetnik.

8. Park i spomenik kapetanu Niki Dubokoviću i skladatelju Antunu Dobroniću

Podignut 1870. godine na naplavnom području, ovaj je park jedan od najvećih i najljepših u Dalmaciji, a njegovoj ljepoti pridonose golemi borovi i palme, oleandri, lovori i drugo mediteransko bilje. Godine 1923. u parku je postavljen spomenik kapetanu Niki Dubokoviću (1835. – 1912.), djelo Ivana Rendića. Kapetan Niko Duboković zaslužan je za moderni razvoj Jelse, isušivanje malarične močvare i izgradnju rive.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top