Close

Neispričana priča s otoka Hvara iz Drugoga svjetskog rata: “Otok u plamenu”

Foto: Službeni plakat promocije / Hvarski.net

Subota 10. srpnja 2021. u 20:30 sati pored župne crkve u Vrbanju na otoku Hvaru održat će se promocija nove knjige Mikija Bratanića “Otok u plamenu”. Knjiga govori o dramatičnim događanjima koja je otok Hvar i njegovo stanovništvo proživjelo u Drugome svjetskom ratu, a koja su široj javnosti malo poznata, ili potpuno nepoznata.

Uz autora djelo će predstaviti prof. Joško Bracanović, kustos Muzeja hvarske baštine.

paljenje mjesta Vrbanj i Dol, te granatiranje Vrboske od strane talijanskih fašista 3. siječnja 1943. i velika humanitarna kriza koja je nastala u tom trenutku;

– osnivanje “Odbora za prikupljanje pomoći postradalima na otoku Hvaru” u Zagrebu, koji je pokrenuo najveću humanitarnu pomoć u povijesti otoka Hvara;

– potpuna deportacija Sućurja, ali i stanovnika drugih mjesta koje su njemački nacisti zarobili i poslali na prisilni rad u Slavoniju.

Najvrjednija komponenta knjige zasigurno je objavljena sačuvana dokumentacija o radu “Odbora za prikupljanje pomoći postradalima na otoku Hvaru” iz koje se vidi ozbiljnost humanitarne krize, ali i veličina humanitarne pomoći koja je pomagala kako stradalima od fašističkog, tako i stradalima od nacističkog terora.

Ne postoji mjesto na otoku Hvaru koje nije na neki način uključeno u ovu veliku otočnu priču.

Zanimljivo je kako se o ovim događajima u hvarskoj javnosti nije nikad govorilo, a ovo je prva knjiga koja samostalno obrađuje tu tematiku.

Vrbanj nije nikada ni na koji način obilježavao 3. siječnja, dan najveće tragedije u povijesti mjesta. To je slično kao da Vukovar ne obilježava 18. studenoga, dodaje autor Miki Bratanić nakon uložena mnogo truda i vremena kako bi na temelju dokumentacije uobličio ovu vrlo vrijednu priču – priču koja će obogatiti poznavanje naše vlastite povijesti i života naših predaka.

Potporu tiskanju ove knjige dale su sve jedinice lokalne hvarske samouprave, općine Jelsa i Sućuraj, gradovi Stari Grad i Hvar, te Splitsko-dalmatinska županija, a samu promociju organiziraju grad Stari Grad i njegova Turistička zajednica.

Dođite i poslušajte dramatične i fascinantne, nikad ispričane fragmente teške povijesti naših predaka. Doznajte kako su talijanski fašisti 3.1.1943. zapalili Vrbanj i Dol, te granatirali Vrbosku. Otkrijte kako je pokrenuta najveća humanitarna akcija u povijesti otoka za postradale. Upoznajte sudbine mnogih otočana koje su njemački nacisti deportirali u Slavoniju…
Ovo je priča koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top