Close

U Vrboskoj je ponovo zasvijetlio feral na garburu: U Ribarskom muzeju prikaz kako se nekad lovilo srdele

Foto: Ribarski muzej - službena slika galerije

Nakon dosta godina, u Vrboskoj je ponovo zasvijetlio feral na garburu.

Bio je to tek jedan segment događaja priređenog u Ribarskom muzeju u tom pitoresknom hvarskom mjestu, koji je bio posvećen ribarskim feralima i staroj, danas napuštenoj ribolovnoj tehnici ljetnog lova srdela mrežama potegačama.

Kustos zbirke Duje Dorotka tom prigodom je održao predavanje o vrsti ribolova koja je othranila nebrojene generacije otočana, ali i o principima rada, povijesti i evoluciji različitih tipova ferala iz Ribarske zbirke – ujedno i najbogatije zbirke tih naprava u Hrvatskoj.

Događaj je zamišljen kao spoj dva formom potpuno različita, ali sadržajem vrlo komplementarna dijela. U prvom dijelu večeri kustos zbirke Duje Dorotka održat će demonstracijsko predavanje o ribarskim feralima na kojem će modelima određenih tipova ribarskih svjetiljki biti predstavljeni principi rada, ali i povijest i evolucija ovih naprava i njihovo značenje za lokalna gospodarstva otočnih zajednica u prošlosti. Za drugi dio večeri posebno nam je zadovoljstvo najaviti premijeru nagrađenog animiranog filma Za litnjega mroka mlade vrbovačke umjetnice Ivane Šerić. Riječ je o uratku koji je prvotno bio zamišljen kao promotivni spot Ribarskog muzeja, no tu je funkciju nadišao osvojivši ovogodišnji Vafi & Rafi festival u MAXI kategoriji, jednu od najprestižnijih međunarodnih nagrada za mlade animatore.

 

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top