Close

Grad Hvar posjetio talijanski povjesničar i političar Ettore Beggiato

Grad Hvar je posjetio talijanski povjesničar i političar Ettore Beggiato, inicijator talijanskoga zakona “Zahvati za spašavanje, konzervaciju i vrjednovanje kulturne baštine venecijanskog podrijetla u Istri i Dalmaciji” iz 1994., na osnovu kojega je Regija Veneto u razdoblju od 2015. do 2019. godine financirala tri dosadašnja projekta restauracije u Hvaru – uređenje pročelja gradske Lođe i kule sat (Leroja) te konzervacije i restauracije istočnih gradskih vrata (Grano Vrota/Porta Badoer), objavio je Grad Hvar.

Međunarodni projekti obnove spomenika ostvareni su na inicijativu i u suradnji sa Zajednicom Talijana Hvar, uz financijsku potporu Grada Hvara te odobrenje i nadzor Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Splitu, a uz talijanske i hrvatske restauratore u projektima su sudjelovali i studenti obiju država.

Domaćin gostu je bila Zajednica Talijana Hvar na čelu s predsjednicom Alessandrom Tudor, koja ga je detaljnije upoznala s projektima restauracije u Hvaru ostvarenima kroz talijansko-hrvatsku suradnju.

Dobrodošlicu je iskazao i gradonačelnik Grada Hvara, Rikardo Novak, primanjem u gradskoj vijećnici, a tijekom posjeta Ettore Beggiato upoznat je i s projektom obnove zgrade Arsenala s kazalištem iz 17. stoljeća.

Regionalni zakon Regije Veneto, br. 15/94 i danas je poznat kao zakon Beggiato (Legge Beggiato) prema predlagaču i promicatelju, a u razdoblju od 25 godina temeljem tog propisa u materijalnu i nematerijalnu baštinu na istočnoj obali i zaobalju Jadrana, prema dostupnim podacima uloženo je više od osam milijuna eura za obnovu i zaštitu više od 600 povijesnih, lingvističkih i arhitektonskih spomeničkih vrijednosti.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top