Close

Na prozorima Hotela Jadran u Jelsi postavljene svjetlosne instalacije napravljene od vrećica i folija

Foto: JAB/Facebook

Tijekom proteklih tjedana otok Hvar i ostatak Hrvatske su se ujedinili u akciji prikupljanja vrećica i transparentne folije za instalaciju španjoskog kolektiva Luzinterruptus kojom se želi ukazati na problematično rastući problem zagađenja mora plastikom.

Foto: JAB/Facebook

Kako je objavljeno na Facebook stranici Jelsa Art Biennial, zahvaljujući zajedničkim nastojanjima, u sklopu Jelsa 2021 Art Biennial mještani i posjetitelji Jelse moći će do 30. srpnja 2021. uživati u monumentalnoj svjetlosnoj instalaciji ukupne zapremnine od 61 m3 plastike na 36 prozora hotela Jadran. Vrećice su osnovni gradivni materijal instalacije, uz transparetnu foliju kojom se pune kako bi se ostvario efekt pretrpanosti.

Kako se navodi, sudjelovale su gotovo sve otočne trgovine i postojeća reciklažna dvorištva na otoku Hvaru.

Također, u Jelsi, kao i na mnogim našim otocima, još nije uveden funkcionalan sustav razvrstavanja otpada, zbog čega je transparentna folija prikupljana isključivo individualnim naporima osoblja trgovina koje su sudjelovale u akciji.

“Obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva projekta pravilno zbrinuti prikupljenu plastiku po završetku instalacije, dobra je vijest da će se za potrebe skidanja instalacije po prvi puta koristiti novo reciklažno dvorište u Jelsi”, objavljeno je na stranici Jelsa Art Biennial.

Foto: JAB/Facebook

U postavljanju je sudjelovalo 30 volontera uključujući djecu, mlade, članove udruge Održivi otok iz Jelse, Sudionike EU projekta MagiC Carpets – kustose iz 15 europskih zemalja, mlade umjetnike u u JAB-ovoj rezidenciji. Uz svjetlosnu instalaciju, posjetitelji na lokaciji mogu dodatno naučiti o problemu zagađenja mora plastikom na tematskoj izložbi “Plasticamente”, zahvaljujući Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita.

“Hvala svim volonterima, LSD Production, Jelsa dd, Jelsa Plus, MagiC Carpets, Planet B- Tportal.hr, Konzum, Tommy, Ribola, Plodine Studenac, a posebno hvala Franka, Nina, Iskra, Veronika, Petar i Roko, Sasha, Toni, Raluca, Latica, Josipa & Ana! Zakon ste”, poručuju iz inicijative.

Fotke: Nikola Radovani i Mindaugas Drigomas NARA

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top