Close

Plenković demantirao da će cijepljenje protiv bolesti Covid-19 biti obavezno

Foto: Preslika/N1

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u ponedjeljak, 12. srpnja, u središnjici stranke u Zagrebu je održalo zajedničku sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktualnim političkim događajima proteklog tjedna te o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i nastavku procesa cijepljenja.

Nakon sjednice Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković je u izjavi novinarima demantirao nagađanja da bi cijepljenje u Hrvatskoj moglo biti obvezno.

“Nema teoretske šanse da cijepljenje bude obvezno”, naglasio je Plenković, te se osvrnuo na potpore poslodavcima koje su vezane za cijepljenje njihovih zaposlenika. Dodao je kako Vlada ima određeni model te će ovaj tjedan ministar Josip Aladrović nastaviti razgovor s socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima.

“Bitno je da ohrabrimo i potaknemo ljude na cijepljenje. Mi smo turistička zemlja koja želi stati iza poruke ‘Siguran boravak u Hrvatskoj'”, istaknuo je Plenković. Dodao je da se vlastiti kredibilitet može dodatno jačati ukoliko se kaže da se određeni postotak naših građana cijepio.

Spomenuo je kako je prije par dana zabilježen rast broja cijepljenih građana što je, kako je rekao, jako dobro. Osvrnuo se i na za utorak najavljenu konferenciju za novinare Nacionalne udruge ugostitelja, koji smatraju da su dosadašnje mjere Vlade za ugostitelje bile vatrogasne i traže dugoročne reforme.

Plenković je istaknuo da je Vlada RH vodila politiku očuvanja radnih mjesta u krizi bez presedana. Kako je rekao, paketom mjera koje je Vlada poduzela uz liberalne epidemiološke mjere omogućeno je da svi prođu kroz krizu uz što manje frustracija.

“Uspjeli smo da imamo više zaposlenih nego 2019 godine, da nemamo val stečaja, da su naznake gospodarskog rasta za drugi kvartal vrlo visoke. Ako nastavimo s pametnim, inteligentnim i racionalnim ponašanjem tijekom turističke sezone, treći kvartal će biti bolji nego lani, turistička sezona će donijeti i nove prihode, a siguran sam da ugostitelji imaju važnu ulogu u tome”, ustvrdio je Plenković.

Naglasio je da nije presedan da država stane iza radnika i poslodavaca, nego je malo koja zemlja toliko napravila.

Ivana Vranješ

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top