Close

Što učiniti ako dobijete sunčanicu?

Foto: Vedran Morin/Hvarski.net

Vrijeme je ljetnih vrućina i temperatura se danju ne spušta ispod 25 C. Za vrijeme najgorih vrućina ne preporuča se izlaženje na sunce jer postoji mogućnost dobivanja sunčanice.

Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno utjecaju sunčeve topline. Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38,9 stupnjeva.

Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica. Što učiniti kada sunčanica “pogodi” vas ili drugu osobu?

1. Sklonite osobu na sjenovito, rashlađeno mjesto – Uklonite sve suvišno, čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili ručnik na stražnji dio vrata, prepone i/ili ispod pazuha.

2. Legnite – Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvijesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savinutom za održavanje stabilnosti.

3. Nadoknadite tekućinu, ali ne prebrzo – Pijte zasoljenu vodu (1 žličica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

4. Ostanite mirni – Osobu može uhvatiti panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osjećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela.

Izvor : Zadovoljna.hr

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top