Close

Miris Mediterana: Savjeti za uzgoj oleandra kojem će se svi diviti

Foto: Oleandar / Pexels

Od lipnja do rujna odvija se glavnina cvatnje oleandra, biljke koja svojom ljepotom i specifičnim izgledom unosi dašak Mediterana gdje god je posadili. Upravo nas ljeti najviše očarava te je i svojevrstan sinonim za najtoplije godišnje doba.

Podrijetlom s mediteranskog područja i jugozapadne Azijeoleandar je zimzelena vrsta koja može dosegnuti do tri metra, tamnozelenih listova i ukrasnih, nježnih cvjetova. Najveća je vrijednost toga grma bujna i duga cvatnja koja se proteže tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni. Cvjetovi, skupljeni u cvatove, mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje. Cvjetovi su, osim toga, kod velikog broja kultivara mirisni. Miris cvijeta oleandra lagan je, ali opojan.

Oleandar je neizostavan ukras mnogih balkona u ljetnim mjesecima, a prije dolaska zime unosi se u kuću, gdje prezimljuje u prostorijama zaštićenima od smrzavanja. Koristi se za sadnju u skupinama (često kao vizualna barijera), kao slobodnorastuća živica, samostojeći grm, odnosno kao akcent u prostoru. Sadi se i u veće uzgojne posude.

Kako bi oleandar svojim bujnim grmom i mediteranskom ljepotom izazivao divljenje i uljepšavao svaki prostor, dobro je slijediti iduća tri savjeta za uzgoj te očaravajuće biljke.

1. Oleandar se sadi u proljeće u ilovasto, dobro drenirano tlo, na osunčani položaj. Ako se sadi u posude, one moraju biti dovoljno duboke da oleandar može razviti korijen. Kako bi održao lijep, grmolik oblik biljke, preporučuje ga se nakon cvatnje orezati, prikraćujući prošlogodišnji rast biljke.

2. Oleandri vole mnogo vode, što se može vidjeti i po latinskom imenu roda Nerium, što dolazi od grčke riječi nerion, a označava vlagu. I na svome prirodnom staništu oleandri dolaze u vlažnim dolinama te duž riječnih nasipa. Međutim, oleandri mogu podnijeti i sušu. Kod zalijevanja biljaka u posudama treba osigurati dovoljno vlage od proljeća do jeseni, a zimi tlo treba održavati gotovo suhim.

3. Oleandar se najjednostavnije razmnožava reznicama tako da se uzmu vršni ili postrani izboji koji ne nose cvatove (oko 20 do 25 cm) i koji su malo odrvenjeli pri bazi, uklone se listovi na donjem dijelu izboja i stave u staklenku s vodom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top