Close

Blagdan svetog Jakova u Pitvama

Foto: Lucija Salopek/Hvarski.net

Pučke fešte tradicijski su običaji svakog dalmatinskog mjesta i jednom u godinu dana, u čast njihovom svecu, priređuje se fešta za sve prijatelje i goste.

Za Pitve to je 25. srpnja. Postoji jedno nepisano pravilo vezano za fešte, a to je: “Na feštu se ne zove”, tj. bilo tko da dođe dobrodošao je, nije potrebno posebno svaku osobu pozvati.

Proslava Sv. Jakova počinje u 20.00 sati na pjaci.

Župna crkva sv. Jakova apostola starijeg (blagdan 25. srpnja) u Pitvama sagrađena je na slikovitom brežuljku između starih i novih Pitava. Pitve su jedno od najstarijih naselja otoka Hvara, naseljene još od ilirskog razdoblja. Prva župna crkva u Pitvama spominje 1452. godine na mjestu gdje je i današnja župna crkva. Stara crkva bila je posvećena Svim Svetima kojima je u novoj crkvi posvećen jedan od bočnih oltara.

Blagdan svetog Jakova, koji je bio jedan od Isusovih dvanaest apostola, obilježava se 25. srpnja. Sveti Jakov je pripadao najužem krugu ljudi koji su bili uz Isusa. Kao svog naročitog zaštitnika poštivali su ga tijekom stoljeća hodočasnici i putnici, zatim srednjevjekovni vitezovi, liječnici, kožari, ratari i voćari. Na slikama je obično prikazan kao putnik sa štapom u ruci, ponekad s mačem.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top