Close

Predstava za odrasle ‘Majstori’ u Vrboskoj

Foto: Majstori službena fotografija predstave / Hvarski.net

U Vrboskoj će se ispred Tvrđave, u nedjelju s početkom u 21 sat, odigrati predstava za odrasle “Majstori”, redatelja Krešimira Dolenčića i kazališne postave Moruzgva

Krešimir Dolenčić svoju predstavu vidi kao pet glumaca, osam lica, plus jedna koja se ne pojavljuje, potkrovlje, stan na katu, suteren,  nekoliko dodatnih prostora, bezbroj ulaza i izlaza, desetak izmjena iz stana u stan, dvadesetak promjena kostima, telefoni, alati, pištolj, opera i turbotrap, paranoje i psihoze, obavezni gemišti i neobavezan seks. Lica koje spaja ili razdvaja adaptacija zgrade, slučajna zajednička poslovna sudbina, isti gazda, veze iz djetinjstva, pet po Richteru ili 37,5 po Celsiusu, zadani rokovi i zacrtani planovi. Neostvareni snovi, metropolitan opera i narodnjački klub. To su Majstori.

A to je tek početak. Ana je nadahnuto učinila da precizne termine, opise, adaptacije i sanacije cijeli taj medicinsko-građevinski galimatijaš realne životne fizike i urotničkih teorija preda u ruke naoko sasvim običnih ljudi, ako takvo što, naravno, uopće više i postoji. Priče su to o svojevrsnim majstorima života, o ljudima koji se u datim okolnostima i osuđeni na jedinstvo mjesta, vremena i radnje snalaze kako mogu.

Kao i svi mi. Svjedočanstva trenutka koja su nam mnogima zaključali život, sjećanja  dalekog djetinjstva, prošlosti u kojoj je sve bilo drugačije, sadašnjosti mjerene toplomjerom i budućnosti u kojoj će sve biti dobro samo da dođe taj prokleti knauf. Kuće nema, tek nekoliko jednostavnih predmeta na pozornici, nešto kištri i lojtri, pokoji stolac, rupa u krovu ili disco kugla. Fragmenti postojanja tako važni, jedna “životna statika”. Od paučine koju treba pomesti, malo pomalo, uz sve peripetije i obrate pojavi se ljepota i nježnost finog tkanja mreže  kompleksnih ljudskih odnosa i osjećaja.

Ova fiktivna kuća će se već nekako završiti, no druge kuće, one trajnije tek se započinju graditi.

Uloge:

Jagoda Maleković – Petra Dugandžić/Jasna Palić Picukarić

Milena Cvrčak – Ecija Ojdanić

Božo Prnjić/Abdul Jamil – Matija Šakoronja/Slavko Sobin

Nedjeljko Bačić/Momčilo Radović – Hrvoje Barišić

Mladen Richter/Martin Hrženjak Pajcek – Dražen Bratulić

 

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostavite komentar
scroll to top