Close

Hibiskus: Dašak egzotične biljke čiji se cvjetovi zatvaraju sa zalaskom sunca

Foto: Cvijet Hibiskus / Pexels

Ljeto nas obilato mazi raznobojnim cvijećem, a bilja koja se redovito nalazi u našim vrtovima i na balkonima svakako je hibiskus.

Brojne sorte razlikuju se svojom veličinom, visinom (neke mogu narasti čak i do dva metra), bojom lišća te bojom i građom cvjetova. Na našim balkonima i u vrtovima najčešća je sorta vrtni hibiskus, koji dolazi u ružičastim, bijelim, ljubičastim, plavim i grimiznim nijansama.

Iako je cvijet predivan, a čini ga šest međusobno spojenih latica, on je vrlo kratkog vijeka. Otvara se rano ujutro, s prvim sunčevim zrakama, a zatvara otprilike jedan sat prije zalaska. Ipak, velik broj pupova na ovoj grmolikoj biljci brine se za to da u cvatnji uživamo nekoliko mjeseci godišnje.

HIBISKUS VOLI SUNCE I TOPLINU

Dobro drenirano tlo bogato humusom ono je što treba hibiskusu da bi pokazao svoje najljepše ruho. Voli sunčevu svjetlost i toplinu, no treba pripaziti na to da ne bude izravno izložen suncu tijekom cijelog dana. Njegovo idealno stanište je na polusjenovitu mjestu.

Ljeti se na hibiskusu često primjećuju i žute mrlje na lišću. To se u najvećem broju slučajeva događa zbogkloroze odnosno zalijevanja vodom iz slavine koja je bogata klorom i kalcijem. Zato, ako ste u mogućnosti, pokušajte skupiti kišnicu ili hibiskus zalijte vodom koja je odstajala nekoliko dana.

Izvor: Zadovoljna.hr

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top