Close

Predavanje o rezultatima istraživanja turizma u Hvaru

Foto: Predavanje: Specifični razvoj turizma / Gradska knjižnica i čitaonica Hvar

Predavanje Jelene Zlatar Gamberožić o rezultatima istraživanja sadašnjeg trenutka turizma u Hvaru.

Predavanje će se održati u utorak 27. srpnja u 20 sati u dvorištu knjižnice grada Hvara!
Transformacija otočkog prostora, posebice jadranskih otoka tema su mnogih istraživanja posljednjih godina. Osim globalizacijskih i modernizacijskih utjecaja, važno je spomenuti one do kojih je na otocima došlo kao posljedica turizma. U ovom se istraživanju napravila studija slučaja grada Hvara na otoku Hvaru, gdje je većinom prisutan masovni tip turizma koji se već pokazao infrastrukturno problematičnim u mnogim mjestima na otocima.
No, u slučaju Hvara javlja se i problem stihijskog razvoja turizma, tj. neplaniranog turizma koji za svoju posljedicu ima i pretjeranu iskorištenost otočkih resursa čime naginje gubitku smjera svoga razvoja. Metodom polustrukturiranih intervjua stalnih i privremenih (sezonskih) stanovnika mjesta ispitat će se na koji način ispitanici vide trenutno stanje turizma, koji je tip turizma (ili tipovi) najprisutniji, njegove pozitivne i negativne strane, te glavne kapacitete i pokretače razvoja kao i potencijalni daljnji razvoj turizma u gradu Hvaru.

Predavanje je završni dio (diseminacija) istraživanja u sklopu projekta Prednosti i nedostaci specifičnog razvoja turizma na većim jadranskim otocima: primjer grada Hvara Instituta za društvena istraživanja.
Foto: Predavanje: Specifični razvoj turizma / Gradska knjižnica i čitaonica Hvar
Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostavite komentar
scroll to top