Close

Fešta sv. Lovre u Vrboskoj

Foto: Fešta Sv.Lovre / Vrboska info

Svake godine, 10. kolovoza mjesto Vrboska slavi blagdan sv. Lovre.  Stanovnici Vrboske na otoku Hvaru svečano slave blagdan sv. Lovre, đakona, mučenika i nebeskog zaštitnika svoga mjesta.

Prema legendi, rođen je u rimskoj provinciji Hispania Tarraconensis u gradu Osca. To je danas grad Huesca u Španjolskoj. U vjeri ga je poučio arhiđakon Siksto. Kada je Siksto postao papa 257. godine, Lovro je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri. Lovro je prema legendi poslao sveti gral u Španjolsku i danas se čuva u Valenciji, ali se ne može potvrditi autentičnost. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara.

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Budući, da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i “suze sv. Lovre”.

Na datum 10.08. odvija se misno slavlje, a na kraju mjestom prolazi velebna procesija s kipom sv. Lovre, što ga nose bratimi Čudotvornog sv. Križa iz Vrboske. Fešta počinje nakon procesije u večernjim satima, kada uz veliki izbor specijaliteta i domaćeg vina mještani uživaju u živoj glazbi, a zabava traje sve do kasnih noćnih sati.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top