Close

Glavni gradski Trg u Starom Gradu dobiva novo ruho

Foto: Novi trg / morpharos

Jedan od najstarijih europskih gradova – Stari Grad na Hvaru, iznenađujuće kroz stoljeća nije dobio jasan izgled, ali hvarski arhitektonski studio za njega ima novo ruho.

Dugo se glavni gradski Trg koristio kao parking te je u memoriji stanovnika ostao neiskorištena praznina na ulazu u povijesni grad. Unatoč važnoj poziciji u gradu te brojnim rimskim i grčkim ostacima koji ga okružuju, nije imao svoj identitet. Važnost ovoga Trga u Starom Gradu prepoznala je trenutna vlast Antonija Škarpe, koji je angažirao hvarski arhitektonski studio “Morpharos” da promisle kako bi Trg mogao pomiriti antičko nasljeđe s današnjim vremenom i potrebama.

Bez suvišnih sadržaja željeli smo stvoriti reprezentativan trg, a ne park kakav postoji preko puta ceste, ulaz u povijesni grad treba biti monumentalan”, govore arhitekti.

Voda je na trgu prisutna kao problem u obliku čestih plima koje ulaze u okolne kuće i restorane, ali ujedno i onemogućuje planiranje zelenila. Novoplanirani trg ima ulogu svojevrsnog bunara koji će nalet plime brže odvući od kuća te vodu odvesti nazad u more. Važan razlog zašto je Stari Grad nastao baš na ovoj lokaciji su i brojni izvori pitke vode. Voda kao element postoji i u parteru trga koji će biti ispunjen mlaznicama za stvaranje izmaglice i ljetnog osvježenja. Jedini volumen koji je planiran na trgu je 12 metara duga klupa uz more koja sadržava maketu grada i polazna je točka brojnim posjetiteljima.

Uređenje trga bazira se na jednoj snažnoj temi – odaje počast parcelaciji obližnjega Starogradskog polja, najstarijoj grčkoj parcelaciji na Jadranu zaštićenom Unescom, kao jednim od najprepoznatljivijih obilježja otoka. Jednostavno rečeno, trg je hommage antičkoj mreži. Velikoformatne betonske ploče u središtu trga simboliziraju 200 puta umanjenje “Strige”, module veličine 900×180 metara koje tvore Starogradsko polje, položene pod istim otklonom prema suncu kao i u polju. Jasan potpis Morpharos tima vidi se u spajanju starih vrijednosti, lokalnih zanata te suvremenih koncepata i materijala. Trg se na mjestima spojeva s antičkim ulicama planira u kamenu povijesnog formata s “bordurama” uz kuće polaganim tradicijskim tehnikama slaganja. Središte trga prekriveno je velikoformatnim pločama dimenzija 9,0×0,45m koje nastaju suvremenim tehnologijama proizvodnje, a dodatkom pigmenta podsjećaju na zemlju koja je nekad prekrivala trg, ali i polje.

Na Trgu S. Radića jedna strana je otvorena prema moru te se ovdje planira klupa kako bi fizički zatvorili tu stranu trga, međutim klupa svoj visinom ne čini vizualnu barijeru, nego ostavlja pogled prema moru slobodnim.

Foto: Trg Sv. Stjepana / Hvarski.net
Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top