Close

Lov na tihog ubojicu: Epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj dolazi na otok Hvar

Radna skupina studenata  u hipertenziji, u sklopu projekta EH-UH (epidemiologija hipertenzije u Hrvatskoj) koji za cilj ima odrediti trenutnu prevalenciju, svjesnost, liječenje i kontrolu arterijske hipertenzije te usporediti stanje s rezultatima EH-UH 1, tijekom mjeseca kolovoza će provoditi mjerenja na tri dalmatinska otoka – Hvar, Brač i Korčula. 

Ukoliko ste žitelj ili provodite godišnji odmor na jednom od otoka, navratite do EH-UH broda i podržite mlade kolege u najdužem i najvećem istraživačkom projektu u Hrvatskoj. Dodatan cilj projekta je odrediti unos kuhinjske soli (kalij, jod) i prevalenciju kronične bubrežne bolesti u Hrvatskoj (stadij KBB).

Arterijska hipertenzija

Jedan je od najvažnijih faktora kardiovaskularnog rizika na koji se može utjecati promjenama načina života. Dijagnosticiranje arterijske hipertenzije (AH), odluka o započinjanju liječenja, procjena terapije, te temeljni epidemiološki podaci ovise o mjerenju arterijskoga tlaka (AT). Hipertenzija je glavni uzročnik slabe prokrvljenosti srčanog mišića, te višestruko povećava opasnost od moždanog udara!

Zašto hipertenziju (trajno povišeni krvni tlak) zovemo tihim ubojicom i kako može uzrokovati srčano-žilne bolesti? Akcija predavanja i pregleda koju pokreće Hrvatsko društvo za hipertenziju kreće iz Splita, u subotu 31. srpnja.

Na brodu “Nikola” mladi doktori i studenti medicinskog fakulteta posjetit će najveće hrvatske otoke, te će mještani i gosti imati priliku izmjeriti krvni tlak, provjeriti koncentraciju glukoze i masnoće u krvi i napraviti EKG, a na kraju će dobiti rezultat metaboličkog profila koji pokazuje uvid u kardiovaskularni rizik. Kao poklon dobit će se vrećica s edukativnim materijalom koji se može širiti dalje kako bi se javnost informirala o ovom problemu.

Svi sudionici će dobiti edukativne materijale o zdravom načinu života i prevenciji razvoja arterijske hipertenzije.

Plan lova:

31.7 isplovljavanje Split
31.7 subota Vis
1.8 nedjelja Vela Luka
2.8 ponedjeljak Korčula
3.8 utorak Jelsa
4.8 srijeda Stari Grad
5.8 četvrtak Bol
6.8 petak – Pučišća
7.8 subota povratak Split

Uključiti se mogu svi bez poziva i tako provjeriti svoje zdravstveno stanje.

Foto: Raspored posjeta otocima / Slika zaslona Hvarski.net

 

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top