Close

Na Paklinskim otocima nedostaje kanti za otpad

Foto: pakleniotoci.eu

Gradska vijećnica Grada Hvara Ana Jeličić (NL) na 3. sjednici 27. srpnja je zatražila odgovor društva “Komunalno Hvar” na pitanje kada se mogu očekivati kante na Paklinskim otocima, točnije u uvali Vinogradišće kako bi posjetitelji imali gdje zbrinuti otpad, javlja Glas otoka.

Upozorila je da gosti smeće bacaju u kante obližnjih restorana, na što je direktor Ivica Novak odgovorio da nema dovoljno zaposlenika za “postavljanje i pražnjenje kanti”.

“Malobrojni smo s obzirom na covid situaciju, nismo u punom sastavu kao prethodnih godina. Nismo postavljali kante ni prošle, ni ove godine na Paklinskim otocima, odnosno na rijetkim lokacijama gdje se smatra da je to nužno”, odgovorio je na upit vijećnice direktor komunalnog društva, Ivica Novak.

Na novo pitanje vijećnice Jeličić da pojasni kome to nije nužno postaviti kante za otpad, odnosno kome se treba obratiti da to postane nužno, Novak je naglasio da treba pojačati ekipu na brodu koji vozi smeće.

“Mi smo desetkovani, ove godine imamo osam ljudi, prošle godine smo imali duplo više radnika i sezonaca. S ovom ekipom koju imamo ne bi uspjeli postaviti i prazniti tolike kante”, odgovorio je na drugo pitanje direktor Novak.

Međutim, vijećnica je ponovno inzistirala na objašnjenju.

“Ako brod dolazi pokupiti smeće okolnih restorana, zašto je problem isprazniti jednu kantu više”, pita se Ana Jeličić.

“Nije to samo jedna kanta, to su cijeli Paklinski otoci. Nije to samo jedna uvala, ne možemo stići postaviti kante u svim uvalama”, odgovorio je ponovno kratko Novak, koji je ranije tokom sjednice na problem o zbrinjavanju otpada odgovornost prebacio s komunalnog društva na neodgovorne pojedince.

Prostorom ove otočne skupine smještene nasuprot grada Hvara upravlja Javna ustanova “More i Krš” Splitsko-dalmatinske županije, a Paklinski otoci, ili Pakleni otoci kako ih se također zove, po hvarski još i Škoji, naziv su dobili po vrsti borove smole paklina. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Pakleni otoci su utvrđeni kao područje europske ekološke mreže Natura 2000, piše Glas otoka.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top