Close

Predstavljena elektronička osobna iskaznica druge generacije

Foto: Press/MUP

U ponedjeljak, 2. kolovoza, na konferenciji za medije održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i suradnici predstavili su elektroničku osobnu iskaznicu druge generacije.

Ministar je izvijestio kako je prvog jutra zaprimljeno oko 2500 zahtjeva za novom elektroničkom osobnom iskaznicom te pojasnio proces koji je prethodio početku izdavanja osobnih iskaznica druge generacije. Istaknuo je da je nova Uredba s čijom primjenom Hrvatska danas i formalno započinje, donesena i primjenjuje se iz nekoliko važnih razloga.

“Prvo, njom se ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u Republici Hrvatskoj s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice Europske Unije. Drugo, povećali smo sigurnost osobnih i boravišnih isprava integriranjem biometrijskih pokazatelja kako bi lakše i nedvojbeno mogli utvrditi identitet njihovih nositelja, i treće, ovom primjenom se zapravo olakšava našim građanima sloboda kretanja, bolja i brža provjera dokumenata na graničnim prijelazima, osigurava se učinkovitije sprječavanje krivotvorenja identiteta i uz sve to olakšava se pristup digitalnim uslugama – ne samo na portalu e-građani nego digitalnim uslugama u najširem smislu”, rekao je.

Kada je riječ o krivotvorenju identiteta, važno je istaknuti kako je u istraživanjima koja su provedena na razini Europske unije od 2016. do 2018. godine utvrđeno da gotovo tri četvrtine falsificiranih isprava otkrivenih na vanjskim granicama Unije imitiraju manje sigurne osobne i boravišne iskaznice koje se izdaju u pojedinim državama članicama. Uključivanjem biometrijskih identifikatora u nove osobne iskaznice se daje konkretan doprinos suzbijanju toga negativnog i sve izraženijeg trenda. K tome, osobnu iskaznicu se na razini Europske unije izjednačava s putnom ispravom, odnosno putovnicom, u kojoj su već od ranije integrirani zaštitni elementi koji su sada sadržani i na čipu nove generacije osobnih iskaznica.

Nadalje je pojasnio da su, pri izradi tehničkog rješenja za novu generaciju osobne iskaznice sve države članice, pa tako i Hrvatska, bile dužne voditi računa o poštovanju načela Povelje o zaštiti temeljnih prava kao i Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić je istaknula da je navedeni središnji državni ured osigurao sredstva kako bi se roditeljima i zakonskim zastupnicima djece mlađe od 18 godina, hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, omogućilo besplatno izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku.

Oni građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja, a na današnji dan nemaju navršenih 70 godina, morat će svoje osobne iskaznice zamijeniti do 3. kolovoza 2031. godine. Građani koji imaju osobne iskaznice s trajnim rokom važenja koje nemaju minimalne sigurnosne standarde, a to su osobne iskaznice koje su se izdavale u razdoblju od 1991. do 2003. godine i nisu bile u sadašnjem kartičnom obliku. Ti građani će morati zamijeniti takve osobne iskaznice do 3. kolovoza 2026. godine.

Informacije za građane o samom postupku izdavanja elektroničke osobne iskaznice druge generacije dostupne su na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top