Close

Izložba “Jakov Bratanić 1912. – 2001.” u Starom Gradu

Muzej Staroga Grada, koji vodi brigu o promociji kulturnog i umjetničkog naslijeđa grada i koji tu brigu proteže i na Bratanićev rodni Vrbanj i okolna mjesta,  priređuje izložbu autora Jakova Bratanića u spomen na 20. godišnjicu slikarove smrti.

Otvorenje izložbe “Jakov Bratanić 1912. – 2001.”, održat će se u subotu, 7. kolovoza u 21sat, u Muzeju Staroga Grada.

Izložbu čini 50 prvorazrednih Bratanićevih slika iz umjetnikove atelijerske ostavštine koju marno čuvaju nasljednici u Zagrebu, a cijena ulaznice za izložbu iznosi 20 kn. Izložba kustosice Biserke Rauter Plančić moći će se pogledati do 30. rujna 2021. Koncipirana kao mala retrospektiva, ova izložba u znatnoj mjeri obogaćuje muzejski program posvećen umjetnicima hvarskih korijena.

U skladu s važećim nužnim epidemiološkim mjerama za sprječavanje zaraze COVID-19 za područje Splitsko-dalmatinske županije, otvorenje izložbe će se upriličiti u vrtu Muzeja, a otvaranju može prisustvovati maksimalno 50 posjetitelja, stoga svi zainteresirani posjetitelji moraju doći na vrijeme u Muzej, jer će ulaz biti ograničen, u skladu s mjerama i Odobrenjem za održavanje programa izdanim od strane Stožera civilne zaštite Grada Staroga Grada. Najveći dozvoljeni broj osoba koji mogu istovremeno boraviti u galeriji je 20.

Jakov Bratanić istaknuti intelektualac među umjetnicima, rođen je 26. ožujka 1912. u Vrbanju gdje je završio osnovnu školu. Sa školovanjem je nastavio u Splitu na klasičnoj gimnaziji. Poslije velike mature otputio se na daljnje studije u Zagreb. S pravom koje je studirao i diplomirao na zagrebačkom Sveučilištu profesionalno se nije nikada bavio, jer se već tijekom studija ozbiljno zainteresirao za slikarstvo. Usporedo je studirao i diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, a s tim se pak dijelom svoje profesionalne stručnosti seriozno bavio niz godina. Bratanićev prvi stalni posao srodan umjetničkim zvanjima bio je kustoski i to u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje je u devet godina napredovao do upravitelja zbirke. Poslije je niz godina radio kao predavač povijesti umjetnosti na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu (1950.-1983.) i na Školi primijenjenih umjetnosti (1957.-1973.), pa je sve do odlaska u mirovinu svoj rad i život svoje obitelji bio prinuđen organizirati prema nastavničkom kalendaru. Ljeta su provodili u Vrbanju i obližnjoj uvali Basina gdje su izgradili kućicu, a ostali dio godine u Zagrebu. Za rijetkih slobodnih dana i pokojeg ljetnog tjedna poduzimao je studijska putovanja u Pariz, Rim, Firencu, Veneciju, Madrid, London, Beč.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top