Close

Šetnja kroz povijest – interpretacijska priča o Petru Hektoroviću

Foto: TZ Stari Grad

Život Petra Hektorovića, renesansnog pjesnika koji je obogatio hrvatsku književnost svojim Ribanjem i ribarskim prigovaranjem i Starom Gradu u nasljeđe ostavio najpoznatiju znamenitost, svoj ljetnikovac Tvrdalj, obiluje zanimljivostima i detaljima koje su poznate malom broju ljudi.

Interpretacijska priča iskusnog, kostimiranog vodiča i šetnja kroz povijesnu jezgru grada odvest će vas u Hektorovićevo doba, otkriti povijesne znamenitosti i čari naše bogate baštine, ali i nepoznate detalje o životu, djelovanju i smrti najpoznatije povijesne figure našega grada.

Kako je prst sudbine doveo Hektorovića u tvrdaljsku uvalu? Jeste li znali da i Hvar ima svog Romea i Juliju? Što povezuje Hektorovića i cara Dioklecijana? Tko je bio Sveti Roko i kakva je njegova veza s Hektorovićem? Kako je nastalo Ribanje i Ribarsko prigovaranje? Koje je omiljeno Hektorovićevo mjesto, pored njegova Tvrdalja? Zašto Hektorovića možemo smatrati renesansnim feministom? Kako je nastala suvremena ekranizacija Hektorovićevog Ribanja?

Sve ovo samo su neka od zanimljivih pitanja na koja ćete dobiti još zanimljivije odgovore dok u ugodnoj šetnji pratite tragove Hektorovićeva života koji još i dan danas žive uklesane u kamenju njegova Tvrdalja i ribnjaka s ciplima, koji baš kao i Hektorović, kroz izazove vremena i okolnosti plivaju vješto, snažno i odlučno.

Više informacija o ovoj zanimljivoj interpretacijskoj turi kroz povijest Staroga Grada saznajte u TZ.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top