Close

Hoće li sudac porijeklom s Hvara biti novi predsjednik Vrhovnog suda? Andrej Plenković dao izjavu o tome

Foto: HRT/Preslika

Predsjednik Zoran Milanović za predsjednika Vrhovnog suda ovog će puta Saboru predložiti Radovana Dobronića. Da bi bio izabran, potrebno je da ga podrži najmanje 76 saborskih zastupnika. Dobronić nema poveznicu s nijednom stranačkom udrugom, ali možebitna prednost mu je ta što je porijeklom s otoka Hvara.

Radovan Dobronić sudac je Trgovačkog suda, poznat po presudi protiv osam banaka zbog kredita što su ih davale uz valutnu klauzulu u švicarskim francima, a prvi je koji se prijavio na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Dobronić je rođen  u Čakovcu 1960, a porijeklom je iz Jelse s otoka Hvara. Završio je zagrebački Pravni fakultet 1985., a prvi je posao dobio u  Zagrebačkoj banci. Radio je tamo osam godina u službi za odnose s društveno pravnim osobama, a onda je otišao na stručnu praksu na Općinski sud. Položio je pravosudni ispit, a zatim se vratio u Zagrebačku banku gdje je vodio Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje. Tu je sigurno stekao znanje koje mu je kasnije pomoglo kad je kao sudac odlučivao o valutnoj klauzuli u švicarskim francima. Zagrebačku banku Dobronić je zamijenio Državnom direkcijom za robne rezerve, a 1996. došao je na poziciju sudca na Trgovačkom sudu.

Premijer Andrej Plenković u Divuljama je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o situaciji na požarištu, ali je komentirao i druge teme.

Na pitanje novinara N1 hoće li podržati suca Radovana Dobronića kao eventualnog novog predsjednika Vrhovnog suda odgovorio je:  “Nemam ništa protiv. Ja bih mogao reći da je to briljantno. Predsjednik Vlade je porijeklom s Hvara, baš kao i ministar zdravstva. Ako bude i predsjednik Vrhovnog suda s Hvara, s mog zavičajnog kuta to je pjesma od izbora”.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top