Close

Blagdan koji se slavi 05. kolovoza Gospa od Sni(je)ga

Foto: Sv. Nikola / Stari Grad

Obljetnica posvete bazilike svete Marije Velike u Rimu u narodu je slavljena kao Gospa Snježna, Gospa od Sni(je)ga ili Ledena Gospa, katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza.

Blagdan Gospa od Sniga nosi ovaj naziv prema staroj legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352.godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju zapovjedila im je da njoj u čast naprave crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Od tada se slavi blagdan Gospa od Sniga, a umjetnici je prikazuju kao Gospu okruženu anđelima koji u rukama ili na pladnjevima nose grude snijega.

Kod nas kolovoz je posljednji mjesec klimatološkog ljeta, no njegov prvi je prosječno najtopliji dio godine. Prvih pet dana kolovoza najčešće su vrhunac ljetne topline. U narodu je prihvaćeno da meteorološka prekretnica nastupa o blagdanu Velike Gospe.

Otok Hvar je najsunčaniji otok u Hrvatskoj, a ipak ima kapelicu Gospe od Sniga. Nju baš i nije lako pronaći i neće svatko s otoka znati reći kako doći do nje. Tajni putevi planinarskih cestica vode do kapelica kada se krene s vrha  Sv. Nikole prema Sv. Nedjelji. Staza je strma, ali pruža prekrasan pogled, a na ovom predjelu naići ćete na čudesnu pećinu u kojoj se nalazi crkva Gospe od snijega i ostaci nekadašnjeg augustinskog samostana.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top