Close

Počinje cijepljenje po ljekarnama, građani će sami moći odabrati cjepivo

Pixabay

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, mag.pharm. Ana Soldo, rekla je za Jutarnji kako bi već sljedećeg tjedna prve ljekarne mogle započeti sa cijepljenjem protiv Covid-a, konkretno po jedna u Bjelovaru, Požegi i Šibeniku.

“Njima će se priključivati druge ljekarne čim budu organizacijski i kadrovski spremne za taj posao. Još desetak ljekarni obavijestilo nas je da su našli liječnike koji su voljni cijepiti u ljekarnama pa bi se i one vrlo brzo mogle uključiti u taj posao”, najavila je Ana Soldo.

Dodaje da su upravo riješeni tehnički, točnije informatički problemi oko načina ulaza u sustav onima koji će cijepiti u ljekarnama. Naime, sve ljekarne povezane su u CEZIH, odnosno zdravstveni informatički sustav koji omogućava unošenje podatak o cijepljenoj osobi.

Soldo naglašava da će se u cijepljenje zasad uključiti još barem 40 do 50 ljekarni diljem Hrvatske koje su se već najavile, te da bi iza 15. kolovoza trebao biti riješen i problem ostalih timova za cijepljenje u kojima mora biti liječnik.

Bitno je naglasiti da će svi koji se namjeravaju cijepiti u ljekarnama morati najaviti svoj dolazak, a moći će odabrati i cjepivo. Naime, poznato je da primjerice u jednoj bočici Pfizerova cjepiva ima šest doza pa bi se u jednom danu u nekoj ljekarni trebalo cijepi šest građana a koji žele to cjepivo.

Također, ljekarne će imati i osigurano ‘promatranje’ desetak minuta nakon cijepljenja zbog mogućih alergijskih reakcija za što će mobilni timovi biti opremljeni antišok terapijom, jednako kao i na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo kad organiziraju cijepljenje.

Riješeno je i plaćanje što znači da će oni koji će sudjelovati u cijepljenjima u ljekarnama biti plaćeni kao i timovi na punktovima.

“Kao i svi ostali timovi i ovi mobilni koji će cijepiti u ljekarnama bit će plaćeni na isti način i u istom iznosu od strane HZZO-a”, kaže direktor HZZO-a, Lucian Vukelić.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostavite komentar
scroll to top