Close

Grad Hvar tvrdi da je osigurao uvjete za laboranticu, na redu je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Pixabay

Zbog čega laboratorij u gradu Hvaru nije u funkciji priča je koju donosi Hvarski.net, a nastavno i na viječnićko pitanje sa 3. sjednice GV-a.

“Od Grada Hvara nedavno je zatražena pomoć u vidu financiranja smještaja za laboranticu, što je odobreno i za što smo iznašli sredstva, ali povratnu informaciju od Doma zdravlja do danas nismo dobili”, odgovaraju na naš upit iz Grada Hvara, prema čijim saznanjima, usluge vađenja krvi i uzimanja urina u laboratoriju u hvarskoj ispostavi Doma zdravlja nisu bile dostupne još od početka lipnja.

Razlog je bolovanje laborantice, dodaju, a kako voditeljica laboratorija, magistra biokemije, uzimanje uzoraka direktno od pacijenata nema u opisu svoga radnog mjesta, te su usluge preuzeli timovi obiteljske medicine, dok su se u laboratoriju uzorci samo obrađivali. U ambulantama obiteljske medicine se, kako ističu iz Grada, i sada vrše te usluge.

“Grad Hvar čini sve što je moguće kako bi povećao zdravstveni standard svojih građana i gostiju, koji sustavno opada već desetljećima. Primjerice, da bismo čitavu godinu imali na raspolaganju liječnika hitne medicine, tzv. TIM 1, od 2013. sufinanciramo dodatni tim Hitne pomoći, posljednjih godina u iznosu od 660 tisuća kuna godišnje. U 2020. godini za tekuću i kapitalnu pomoć Domu zdravlja SDŽ izdvojili smo gotovo 100 tisuća kuna. Tako smo lani, s ukupnim iznosom od 789.136 kuna po izdvajanjima za zdravstvo po broju stanovnika bili prvi grad u državi, a sve kako bismo održavali barem osnovnu razinu zdravstvene usluge koja je od životne važnosti svim stanovnicima otoka i njihovim gostima”, navode iz Grada Hvara, te nas upućuju da više informacija o hvarskom laboratoriju zatražimo od uprave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u čijoj je nadležnosti hvarska ispostava.

Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ za Hvarski: ‘Nitko od laboranata ne želi doći raditi na otok’

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top