Close

Dan Općine Jelsa u godini 2021.

Foto: Lucija Salopek / Hvarski.net

Dan Općine Jelsa koji se slavi 14.08. i blagdan Velike Gospe 15.08. uglavnom je centar događanja svake ljetne sezone u kolovozu.

Proslava dana Općine uključuje crkvena događanja: svečanu večernju misu s procesijom i koncert Župnog dječjeg zbora. Zabavu u večernjim satima jamči glazba u živo koja se protegne duboko u noć. Obzirom da je i ovo Covid godina, na snazi su mjere ograničenih okupljanja. Sezona 2021. za turističku zajednicu Jelsa i više je nego dobra. Jelsa je ove godine ostvarila zavidan broj noćenja, više nego sva mjesta na otoku Hvaru. Svakako događanja u mjestu ne nedostaje jer je raspored uvijek pun.

Najavljeno je da će se slavlje povodom dana Općine Jelsa svakako održati, ali još nema rasporeda događanja za taj dan.

Povijesne priče o Općini Jelsa

Zgrada Općinskog doma, kako piše na pročelju, podignuta je na drvenim stupovima na močvarnom terenu, kao kuće u Veneciji. Radovi su započeli 15. svibnja 1894. godine, a dovršeni su 15. prosinca 1895. godine. Toga je dana jedan primjerak općinskog zapisnika smješten u „zadnji kamen” novoga zdanja. Zgrada je podignuta u neorenesansnom slogu, a pročelje je dugo 25 m. Vanjska obloga je od kamena s otoka Vrnika kod Korčule, a unutarnji su zidovi rađeni kamenom iz Selaca na Braču. Na prvom su katu četiri renesansne bifore.

Jelsa je devedesetih godina 19. stoljeća bila vjerojatno na vrhuncu svog gospodarskog i kulturnog razvitka, zahvaljujući rodoljubnoj i političkoj jednodušnosti i zrelosti kojom se isticala još od vremena narodnog preporoda, kada je prednjačila, umjesto da troši svoje snage na unutarnje međusobne borbe i razmirice. Pod vodstvom svjesnih izgrađenih narodnjaka i k tome jako radišnih ljudi, služila je kao uzor ne samo narodnom pokretu Hvara i svih otoka, nego čitave Dalmacije.

 

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top