Close

PROBLEM ODLAGALIŠTA Grad Hvar: ‘U što skorijem roku ishodit ćemo dozvolu za sanaciju postojećega gradskog odlagališta’

Pixabay

Jedan od gorućih problema na Hvaru, između ostaloga, je i zbrinjavanje otpada, a kako bi se taj problem riješio trebat će vremena i snažna politička volja. Tako je Grad Hvar dostavio odgovore i objašnjenja na naš upit, ali ne i Stari Grad kao ključni čimbenik cijele priče. Prvenstveno iz razloga jer Grad Stari Grad, prema tvrdnjama Grada Hvara, nije uveo sustav razvrstavanja otpada, ali i zbog planirane izgradnje zajedničke otočne pretovarne stanice u blizini trajektne luke.

Iz Grada Hvara se slažu da je zbrinjavanje otpada velik i gorući problem

“U Gradu Hvaru nastojimo problem rješavati u okviru naših mogućnosti. Bili smo jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je uveo novi sustav zbrinjavanja i razvrstavanja otpada još u svibnju 2018. godine, sukladno propisima EU, novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom te Vladinoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom. Od samog početka organizirano je prikupljanje miješanog i odvojenoga komunalnog otpada na kućnom pragu gdje god je to bilo moguće i to putem čipiranih spremnika za miješani komunalni otpad i posebnih vreća za odvajanje reciklažnog otpada. Za preostali dio grada gdje nije moguć pristup vozilima, posebno u zaštićenoj gradskoj jezgri, postavljeni su kontejneri s ugrađenim sustavima za očitavanje miješanog komunalnog otpada te zeleni otoci za odvajanje otpada. Takav sustav prikupljanja omogućio nam je da naši građani plaćaju zbrinjavanje otpada proporcionalno proizvedenoj količini otpada tj. maksimalno smo motivirali naše građane na odvajanje otpada”, navode za Hvarski.net i dodaju kao su rezultati bili više nego zadovoljavajući te je Grad Hvar postigao postotak odvajanja otpada od 22 posto.

Grad ističe kako je problem s trenutnim odlagalištem na predjelu Martinovik-Stanišće od prošle godine dodatno zakompliciran nalogom nadležnog Ministarstva temeljem Plana zatvaranja odlagališta u RH, zbog kojega su iz Hvara, naglašavaju, dužni preuzimati otpad s područja Grada Staroga Grada, tim više što Grad Stari Grad nije uveo sustav razvrstavanja otpada.

“O čemu smo višekratno upozoravali nadležne. Svi naši pokušaji su u konačnici samo privremeni i polovični sve dok se ne nađe konačno rješenje koje za sada uključuje izgradnju zajedničke otočne pretovarne stanice u blizini trajektne luke Stari Grad i, kao najvažnije, izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije. Tek tada problem zbrinjavanja otpada na otoku Hvara može biti riješen”, naglašavaju iz Grada Hvara.

U međuvremenu, kako navode, nastavljaju s projektom izgradnje reciklažnog dvorišta sa sortirnicom i halom za izdvojene komponente. Također će se graditi, među ostalim, na zemljištu kojeg je Vlada RH darovala Gradu Hvaru “Zaključkom o darovanju nekretnina Gradu Hvaru, u svrhu izgradnje reciklažnog dvorišta, sortirnice i hale za izdvojene komponente otpada” usvojenom na sjednici održanoj 26. listopada 2018. u Hvaru.

U svibnju 2021. tako je ishođena građevinska dozvola za izgradnju prve etape koja se sastoji od manipulativne površine reciklažnog dvorišta, na kojoj su smješteni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, prateće infrastrukture, zatim zgrade za osoblje, kutka ponovne uporabe i uređenih zelenih površina. Ukupna površina obuhvata prve etape izgradnje, dodaju, iznosi 3900 četvornih metara od ukupno 13433 četvornih metara.

“U tijeku je ishođenje preostalih građevinskih dozvola za 2. i 3. etapu gradnje što očekujemo uskoro jer je već tijekom ishođenja građevinske dozvole za 1. etapu gradnje riješen dokaz pravnog interesa čime je u potpunosti regulirano vlasništvo zemljišta u zoni obuhvata gradnje za sve tri etape građenja. Dijelom zbog gore navedenih razloga i protoka vremena došlo je do promijenjenih lokacijskih uvjeta na hvarskom gradskom odlagalištu Stanišće, izmijenjena je tehnička dokumentacija i provodi se ponovljeni postupak ishođenja lokacijske dozvole, u svrhu čega je izrađen i odobren Elaborat zaštite okoliša. U što skorijem roku ishodit ćemo dozvolu za sanaciju postojećega gradskog odlagališta koja će se odvijati u etapama sve do otvaranja županijskog centra za gospodarenje otpadom. Kako sada stvari stoje, sudeći prema posljednjim informacijama vezanim za izgradnju županijskog centra, imat ćemo za to dovoljno vremena. Nažalost”, zaključuju iz Grada Hvara za Hvarski.net.

Grad Stari Grad čekali smo sedam dana da nam dostave odgovore na tražene upite, ali do pisanja ovoga teksta nismo ih zaprimili.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top