Close

Pogled na kišu Perzeida iz eko-etno sela Humac

Foto: Kiša meteora / Hrvatski astronomski savez

Donosimo kako je izgledala kiša Perzeida proteklih nekoliko noći iz eko-etno sela Humac iznad Jelse na Hvaru, što su zabilježile kamere Hrvatske, odnosno Globalne meteorske mreže. Najsjajnija kiša meteora ili kiša Perzeida ove godine bila je jakog intenziteta kakav očekuju da se neće  ponoviti narednih 96 godina. Vrhunac meteorske kiše bio je 12. kolovoza, a jasno je da se radi o Perzeidima.

Ovi su meteori zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, pri čemu se na nebu, na putanji meteora, pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostatci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.

Kiša Perzeida, jedna od najsjajnijih kiša meteora u godini, događa se između 17 srpnja i 24. kolovoza, a njezin vrhunac obično je najvidljiviji između 9. i 13. kolovoza. U tom periodu naš se planet nađe u blizini staze kometa što rezultira njegovim srazom s kometnom prašinom i meteorskim rojem Perzeida. Ime su dobili po tome što prividno izlaze iz zviježđa Perzej.

Kiša meteora / Hrvatski astronomski savez
Kiša meteora / Hrvatski astronomski savez
Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top