Close

Sveti Rok – svetac i zaštitnik

Foto: Crkva Sv. Roka / Stari Grad

Sveti Rok je svetac rimokatoličke Crkve, hodočasnik, dobrotvor, te zaštitnik od kuge i kolere.

Štovanje ovog sveca su uvelike proširili franjevci i kapucini. U Rimski martirologiji ga je unio papa Grgur XIII. Taj unos kasnije potvrđuje i papa Urban VIII. Po vrhu, koji je po njemu dobio ime, dobio je ime i istoimeni tunel, drugi najduži u Hrvatskoj, na autocesti Zagreb-Split. Spomendan mu je 16. kolovoza. Zaštitnik je mnogih mjesta kao što su:  Grad Stari Grad, Sveta Nedjelja (Zagrebačka županija), Bibinje, Sveti Filip i Jakov.

Crkva sv. Roka u Starome Gradu smještena je uz istočnu stranu Tvrdalja Petra Hektorovića, a izvan njegovih zidina kako ne bi bila samo za privatnu uporabu. Podignuta je 1569. kao Petrova zadužbina te je građena uz njegovu financijsku potporu.

Zaštitnik je oboljelih od gube, kuge i kolere (i općenito od zaraznih bolesti), invalida, kirurga, protiv bolesti životinja (posebice pasa). Na dan sv. Roka, Rokovo, postoje tradicije hodočašćenja svetištima.  To područje njegove zaštite nastalo je pod utjecajem likovnih prikaza te pučkog alogičnog načina razmišljanja. Ono se posebice razvilo u 20. stoljeću, nakon što se učestalost velikih zaraznih bolesti smanjila pa se svetački patronat nadopunio i promijenio. Novo je vrijeme donijelo daljnju nadopunu patronata svetog Roka, stoga ga danas neki vjernici smatraju i zaštitnikom od AIDS-a.

Molitva Svetog Roka protiv zaraznih bolesti

O, Bože Spasitelju, Isuse Kriste, Ti si u svojoj punoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti svetoga Roka postavio za moćnog zaštitnika protiv zaraznih bolesti i preko njega udijelio obilje blagoslova bližnjima u tjeskobi. Zbog njegovih zasluga smiluj se i nama, kad je naše zdravlje ugroženo i kad nas strah od smrti zahvati. Odvrati anđela smrti da imamo vremena za kajanje, jer Ti ne želiš smrt grešnika, nego da se obrati i živi. Amen. Gospodine, priteci mi u pomoć. Jer sam slab i siromah, pomozi mi o, Bože. Ti si moj Pomoćnik i Spasitelj. Gospodine, ne odugovlači dalje. Sveti Roko, moli za nas. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top