Close

Mjesec kolovoz je pravo vrijeme u godini za sadnju zelenog povrća

foto: Špinat / Pexels

U kolovozu uživamo u plodovima obilja voća i povrća, no to je ujedno vrijeme kada treba misliti i na jesen.

Upravo je kolovoz mjesec u kojem još možemo posaditi povrće koje može rasti tokom jeseni, ali u Dalmaciji je poseban problem ljeti za vrijeme turizma, kada se poljoprivrednicima ograničava potrošnja vode, kako bi turisti imali dovoljno, a s druge strane se očekuje da proizvedu kvalitetno povrće. Zeleno lisnato povrće donosi brojne dobrobiti, a ovdje vam donosimo popis zelenog povrća koje se uzgaja u kolovozu.

Kelj

Iako je kelj malo kome omiljeno povrće, obiluje hranjivim tvarima pa ga je dobro imati u svojoj prehrani. Sto grama ima samo 50 kalorija, a bogat je vitaminima K, A i C te odličan izvor kalcija te ostalih minerala kao što su bakar, željezo, kalij, fosfor i mangan. Štoviše, kelj ima više kalcija od mlijeka.

Blitva

U našim kućanstvima blitva je najčešće dio variva ili pak dodatak krumpiru, začinjena s malo maslinova ulja i češnjakom.

U jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama su dostupni vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. Također su prisutni i vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen, a važno je napomenuti i da je jedna od rijetkih biljaka koja termičkom obradom ne gubi svoju nutritivnu vrijednost.

Raštika

Staro, mediteransko, rustikalno zeleno povrće još je u doba antike bilo cijenjeno zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Danas je, nažalost, poprilično zaboravljeno pa se raštika rijetko nađe na našim tanjurima. Slična je kelju i blitvi, ima malo deblje listove i pomalo gorkast okus. Najbolje ju je brati poslije prvih mrazova jer tada poprima slatkast okus. Odličan je izvor kalcija, vitamina A, B6, B9 i C. Od sveg lisnatog povrća raštika je najbolji izvor vitamina K, koji je jako važan za zgrušavanje krvi. Zahvaljujući obilju glukozinolata, raštika je izvrstan borac protiv karcinoma. Raštika je niskokalorična: jedna šalica ovog nutritivno vrijednog povrća sadrži samo 50 kcal.

Matovilac

Matovilac je biljka blage klime, otporna na niske temperature. Može podnijeti temperaturu do -15 °C, a vrlo je nezahtjevan i po pitanju tla, dokle je god izložen barem djelomičnom suncu. Matovilac je jedna od nutritivno najbogatijih salata, izvor folne kiseline, željeza, kalija, kalcija, vitamina A, C i B, te omega-3 masnih kiselina.

Špinat

Špinatu ni najmanje ne smetaju prvi mrazovi pa je idealan za degustaciju u vrijeme kada počinju sezonske viroze. Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top