Close

Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ za Hvarski: ‘Nitko od laboranata ne želi doći raditi na otok’

Pixabay

Hvarski.net još ranije je pisao o uvjetima koji se trebaju ispuniti da bi u Hvaru konačno u cijelosti profunkcionirao medicinsko-biokemijski laboratorij (MBL).

Grad Hvar nam je tada odgovorio da su dijelom osigurali te uvjete, odobrivši sufinanciranje smještaja za laboranticu. Kao razlog su naveli bolovanje laborantice, a kako voditeljica laboratorija, magistra biokemije, uzimanje uzoraka direktno od pacijenata nema u opisu svoga radnog mjesta, usluge su preuzeli timovi obiteljske medicine, dok su se u laboratoriju uzorci samo obrađivali. U ambulantama obiteljske medicine se, kako ističu iz Grada, i sada vrše te usluge.

Zbog čega laboratorij nije u potpunosti u funkciji pitanje je koje smo postavili i ravnatelju Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Marku Rađi, dr.med., koji ističe poraznu činjenicu da nitko od stručnoga kadra ne želi doći raditi na otok. Dodaje kako imaju ugovoren MBL sukladno broju osiguranika koji gravitiraju laboratoriju, a to znači jedna magistra biokemija i jedna laborantica SSS.

“Nažalost, posljednjih nekoliko mjeseci laborantica je na bolovanju i na višekratno ponavljanje natječaja za laboranta SSS mjesto nije popunjeno,” govori nam ravnatelj Doma zdravlja SDŽ, te dodaje kako na otoku Hvaru nema laboranta jer s kopna nitko ne želi ići raditi na otok, pogotovo u svjetlu toga da nema osiguranog smještaja.

Kako naglašava Rađa, dok laborantica nije bila na bolovanju u MBL-u su se mogle dobiti i usluge koje nisu ugovorene na nivou primarne zdravstvene zaštite, a od kada je laborantica na bolovanju u laboratoriju se obavljaju samo laboratorijske usluge (analize) primarne razine (samo ono što je ugovoreno sa HZZO-om i što je predviđeno u laboratoriju PZZ-a) i to je sljedeće: uzimanje uzoraka (vađenje krvi) u ambulantama obiteljske medicine i to samo za osnovnu hematologiju i osnovnu biokemiju.

“Za sve ono što ne spada u nivo PZZ-a pacijenti dobiju crvene uputnice i moraju ići na vađenje krvi u KBC Split. Nažalost, takve su postavke sustava u čitavoj državi i HZZO, kao osiguravatelja i onoga tko plaća uslugu, ne zanima je li pacijent živi u centru Splita ili na nekom otoku”, kazao je Rađa za Hvarski.net i dodao kako svi pacijenti imaju istu razinu usluge, a to što je nekome lakše, a nekome teže doći do sekundarne razine, sustav ne zanima.

“Znači dio najčešćih usluga sekundarne razine stanovnici Hvara su mogli dobiti bez putovanja u Splitu samo radi dodatnog (privatnog) angažmana laborantice koje trenutno nema. Kako to nije u opisu poslova MBL-a primarne zaštite, nitko to unutar svog radnog vremena ne mora niti raditi (u svakom MBL-u u RH su iste postavke) te ne postoji način kako nekoga ‘natjerati’ da radi posao koji ne mora raditi (ostaje samo osobna volja pojedinca koji radi da iziđe u susret svojim sugrađanima). Ovim putem i Vas pozivam da pokušate utjecati na Vašu sugrađanku magistru biokemije da svojim sugrađanima pruži i ove usluge koje nisu u primarnom opisu njenog radnog mjesta, a natječaj za zamjenu bolesne laborantice je trajno otvoren i ako se netko javi za to radno mjesto odmah će biti i primljen”, zaključuje Marko Rađa, dr. med.

Grad Hvar tvrdi da je osigurao uvjete za laboranticu, na redu je Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top