Close

Predstavljanje monografije o Jelsi 1868. – 1941.

(Foto: Muzej općine Jelsa)

U utorak 24. kolovoza  u 21 sat održati će se predstavljanje knjige dr. sc. Mladena Domazeta “Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868. – 1941.” Predstavljanje će se održati na Trgu sv. Ivana u Muzeju općine Jelsa.

Monografija Jelsa u vrtlogu općih procesa i lokalnih inicijativa 1868. – 1941. nastala je kao rezultat opsežnog trogodišnjeg istraživanja koje je prof. Domazet započeo 2017. godine. Istraživanja su provedena na respektabilnoj arhivskoj građi: Fondu Općine Jelsa u Muzeju Hvarske baštine, Župnog arhiva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Arhiva Trgovačke i obrtničke komore i Katastarskih mapa u Državnom arhivu u Splitu, Matičnih knjiga krštenih, vjenčanih i mrtvih u Matičnom uredu Jelsa, zatim Periodike, privatnih arhiva i objavljenih bibliografskih radova. Uz to, monografija je popraćena brojnim fotografijama, dokumentima, oglasima, grafikonima i drugim vizualnim sadržajima.

Program je proveden u suradnji autora s Muzejem općine Jelsa, a uz potporu Općine Jelsa i Turističke zajednice općine Jelsa. Izdavač je Muzej općine Jelsa, a recenzenti knjige su prof. dr. sc. Josip Vrandečić i prof. dr. sc. Mateo Bratanić.

O knjizi će govoriti Mladen Domazet, Mateo Bratanić, Andro Tomić i Marija Plenković.

Mladen Domazet izvanredni je profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Područje njegova istraživačkog interesa obuhvaća mikrohistorijske razine i povijest svakodnevnice srednjodalmatinskog područja, te metodiku nastave povijesti. Autor je nekoliko knjiga i kataloga: Donjokaštelanska svakodnevica 1900.-1939., Zagreb 2002. (u koautorstvu s Marinom Vuletinom), Suton flote jedrenjaka Staroga Grada, Zagreb 2004., Solinska svakodnevica u osvit novoga doba, Solin 2006. (u koautorstvu s Markom Matijevićem), Stari Grad na Hvaru – Otočni grad na razmeđu 19. i 20. stoljeća, Stari Grad 2011., Donjokaštelanski krnjeval, Zagreb 2014. (u koautorstvu s Robertom Marićem), Isječci iz života – Stari Grad na otoku Hvaru (1914. – 1941.), Stari Grad 2016. i kataloga izložbe Sjećanja iz zemlje predaka, Jelsa 2020. (u koautorstvu s Marijom Plenković).

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top