Close

Tradicionalna manifestacija Fešta vina u Jelsi

Foto: TZ Jelsa/Domagoj Sever

U petak i subotu, 27. i 28. kolovoza, u Jelsi će se održavati tradicionalna manifestacija Fešta vina, sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Ova vesela manifestacija za cilj ima promociju hvarskih vina, prvenstveno onih koji se proizvode na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja na kojemu nalazimo nekoliko različitih teorija, pa time i raznolikih vrsta i crnih i bijelih vina, opola i prošeka. Zadnjih tridesetak godina ta se vina ističu kakvoćom, pobiru nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste, kojima je Fešta vina prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more.

Vinska fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja. U luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola… Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima Kulturno-umjetničkog društva Jelsa, domaćih i gostujućih klapa, nastupima renomiranih glazbenika i veličanstvenim vatrometom.

Petak, 27. kolovoza

18:00 DEGUSTACIJA HVARSKIH VINA I ENOGASTRO PONUDA – RIVA

20:00 NASTUP KUD JELSA

21:00 BAKLJADA BRODICA – RIVA

21:30 KONCERT 4 TENORA – PJACA

Subota, 28 kolovoza

18:00 DEGUSTACIJA HVARSKIH VINA I ENOGASTRO PONUDA – RIVA

19:00 SKIDANJE PRŠUTA – MANDRAČ

20:30 PROGLAŠENJE POBJEDNIKA „SUMMER WINE TASTING“ – RIVA

21:30 KONCERT ZORICA KONDŽA – PJACA

22:30 VATROMET

Podsjetimo, prva vinska fešta održana je 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet, 1954. održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Godine 1966. Sajam vina održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi. Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje. Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećeg dana. Točile su se goleme količine vina jer ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći skorašnjom berbom.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top