Close

Veliki ‘come back’ muških i ženskih imena koja u sebi nose Dalmaciju

(Foto:Pexels)

Trend povratka imena djedova i baka, naših nonića sve je češći i u Dalmaciji.

Kako su se trendovi mijenjali kroz protekle godine, neka imena poput Ane, Marije, Barbare i Lucije lagano su padala na ljestvici najpopularnijih te su polako djeca počela dobivati kraća imena poput Zara, Gita, Noa, Kiara, Mia itd. Međutim, kako se naša lijepa Hrvatska, pa i Dalmacija oduvijek diči svojom tradicijom, opet su u “điru” tradicionalna imena naših starih.

Ovdje izdvajamo 10 prelijepih retro dalmatinskih imena za djevojčice i 10 za dječake:

1. Tonka – varijanta imena Antonija koje potječe od latinskog Antonius, što je rimsko ime izvornog porijekla iz grčke riječi anteo, antao, a znači ‘spreman za borbu, natjecanje’. Prema nekim izvorima, ime Antonija znači i ‘prednja, prva’.

2. Cvita- ovo ljupko ime ikаvskа je inačica imenа Cvijetа, čije značenje dolazi od imenice ‘cvijet’. Želite li svojoj princezi dati nježno i romantično, a opet moćno i upečatljivo ime, Cvita će sigurno biti odličan izbor.

3. Anđa – snažno ime koji potječe od grčke riječi angelus, što znači ‘anđeo, glasnik, vjesnik’.

4. Luce – ime je izvedeno od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači svjetlost’. Ime se često davalo djeci rođenoj u cik zore, kada se rađa danja svjetlost.

5. Roza – ovo je, također domaće ime, bilo najpopularnije u ranim dvadesetim godinama prošlog stoljeća, a nastalo je od latinske riječi rosa što znači ruža, te je prisutno u cijeloj državi.

6. Maris – ime latinskog porijekla i znači ”živjeti na moru” ili ”dolazi iz mora” od lat. riječi ”mare” što znači ”more”.

7. Gita – ime je skraćenica imena Margarita, a porijeklo je u grčkoj riječi “margarites” što znači biserno zlato

8. Kaja – ime je skraćenica više imena, poput Katarina, a porijeklo seže od grčke riječi “katharos” što znači čistoća, čistoća emocije

9. Rita – više je tumačenja značenja ovog imena, a među njima su “uzvišena” i “ona koju Bog ljubi”

10. Paloma – ime potječe od latinske riječi palumba, koja je označavala goluba, pa se tako paloma može prevesti kao ‘golubica’. Ime koje tako asocira na Mediteran, ljeto, sunce, more.

Za dječake:

1. Bepo – je izvedenica imena Josip ili Đuzepe, koje se najčešće susreće u Splitu i okolici, a u sastoji se od dvije hebrejske riječi: Jo, što je skraćenica od Jahve, odnosno Bog i glagolskog oblika jasaf , odnosno umnožio, ili dodao. Što bi značilo: Bog neka  doda.

2. Duje – ime koje nosi isključivo Dalmatinci i to pogotovo Splićani i Solinjani, a najčešće u slavu sv Duje, zaštitnika grada Splita

3. Roko – ime talijanskog podrijetla, a germanskih korijena koje označava jaku, moćnu, snažnu osobu. Pogotovo omiljeno zbog kultnog filama ˝Roko i Cicibela˝.

4. Jakov – biblijsko ime hebrejskog porijekla čije je značnje – “bog štiti “. Jakov je također latinska izvedenica izvornog hebrejskog imena „Jakow” što se doslovno prevodi „peta.”

5. Toma – 1930. godine kulminiralo je ovo ime, koje se i u narednom desetljeću najčešće pojavljivalo u Splitu.  Ime je  to Isusovog apostola, koje u prijevodu znači blizanac.

6. Maro – skraćeno od Maroje najvjerojatnije potječe od egipatskog mry-ima, što znači ”voljen”, od davnina je najčešće korišteno ime u Dubrovniku i okolici

7. Donat – Dolazi iz latinskog jezika i znači “darovan”. Sveti Donat (2. pol. 8. stoljeća – Zadar, oko 811.) bio je zadarski biskup i diplomat te se slavi kao zaštitnik grada Zadra. Spomendan mu je 25. veljače.

8. Šimun (Šime) – ime hebrejskog porijekla, a značenje imena – slušаti. Biblijsko je ime Šimun (Šime), a on je bio drugi sin Jakova.

9. Lovr(o/e) – ime dolazi od latinskog “aurus”, što znači “lovor”,”s lovorovim vijencem” kao simbol pobjede.

10. Ivo – grčko ime hebrejskog podrijetla – Johanan koji označava milostivog Boga. Najpopularnije je bilo u od 1930. do 1950., a  jednako na širem području Splita i Dubrovnika.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top