Close

OPG iz Gdinja kandidat za izbor najboljeg OPG-a u Hrvatskoj

Grafika Večernjeg lista

“Zlata vrijedan” je projekt koji Večernji list u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i partnerima provodi osmu godinu za redom u svrhu promocije hrvatske poljoprivredne proizvodnje kroz uspješne priče naših poljoprivrednika.

Preslika/HRT

Projekt je osmišljen kako bi se utjecalo na promjenu percepcije poljoprivrede i rada u poljoprivredi te kako bi se prikazalo dobre priče ljudi koji vrijedno rade na hrvatskim poljima i farmama, te kako bi se izabralo najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s područja cijele Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, u projektu sudjeluje 21 OPG, po jedan iz svake županije te jedan iz Zagreba.

Jedna od ovogodišnjih predstavnica nazvana je mladom nadom Splitsko-dalmatinske županije, a dolazi iz istočnog dijela otoka Hvara, nekoliko kilometara od sela Gdinj iz mjesta koje se zove “Seca”. OPG “Eva Marija Čurin” upisan je u registar ekološke proizvodnje, što potvrđuju i potvrdom (organic certificate). Također im je dodijeljena markica “Hrvatski otočni proizvod”.

Preslika/HRT

Ekološka proizvodnja  OPG-a obuhvaća uzgoj maslina, lavande, smilja, smokava, agruma te sezonskog povrća. Na 4,5 ha površine i 250 m nadmorske visine primarno se bavimo uzgojem maslina od kojih dobivamo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kakvoće.

OPG “Eva Marija Čurin” svake godine sudjeluje na raznim manifestacijama gdje njihovo ulje osvaja brojni niz nagrada. 2017. godine njihovo je maslinovo ulje ocijenjeno kao najbolji hrvatski otočni proizvod na manifestaciji “Noćnjak”, a 2018. godinu dobilo je i titulu šampiona na manifestaciji “Dani maslinovog ulja otoka Hvara”, te 2019. godinu kada je ulje uvršteno u svjetski vodič maslinovih ulja “Flos Olei 2019”.

Eva Marija Čurin je mlada žena koja je završila Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i danas obrađuje zemlju na kojoj su masline, smokve, lavanda, smilje i druge mediteranske kulture. Nakon što je završila fakultet na poklon od svojih roditelja dobila je 500 stabala mladih maslina. Eva Marija rodila se u Ljubljani, tamo je išla u osnovnu školu, a bilo joj je 14 godina kad se preselila u Gdinj. Preseljenje iz Ljubljane na otok, u selo u kojem nema vodovoda, a pitanje elektrifikacije još uvijek nije u cijelosti riješeno, Evi Mariji nije bilo teško palo jer je odrasla u obitelji koja je oduvijek voljela rad na zemlji kazala je na predstavljanju svog OPG-a za projekt “Zlata vrijedan”.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top