Close

Obilježena godišnjica stradavanja dvanaestorice vatrogasaca na Kornatu

Foto: Press/ŠKŽ

Prošlo je 14 godina od tragedije u kojoj su, gaseći požar na Kornatu, stradala dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

Foto: Press/ŠKŽ

U spomen-parku na otoku Kornatu danas je obilježena ova tužna godišnjica. U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odrješenjem koju je predvodio don Tuna Jozić.

Stradalim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci s područja naše županije, ali i iz drugih dijelova Republike Hrvatske, kao i kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

U ime Predsjednika Republike Hrvatske, vijenac je položila predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić; u ime Predsjednika Hrvatskoga sabora, vijenac je položila saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, dok je u ime Predsjednika Vlade RH vijenac položio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Župan šibensko-kninski, Marko Jelić, sa svojim zamjenicima Iris Ukić Kotarac i Ognjenom Vukmirovićem položio je vijenac u ime žitelja Šibensko-kninske županije.

Počast stradalim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam nazočio komemoraciji.

Podsjetimo, dana 30. kolovoza 2007. godine u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno su stradala dvanaestorica vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina. U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.

Također, diljem Hrvatske vatrogasne postrojbe sirenama i paljenjem svijeća u 15.25 sati odali su počast stradalim kolegama.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top