Close

Perle imaju novi cilj: Djeci s posebnim potrebama osigurati prostoriju za dnevni boravak

Foto: Vedran Rafael Janić

Udruga Perle osnovana je 2014. godine i od tada okuplja djecu s posebnim potrebama nastojeći im omogućiti što bolju skrb i stručni rad. Trenutno broje 31 člana, a proteklog vikenda svjedočili smo velikoj humanitarnoj akciji Maraton dobrote – Daj 5 za Perle koja je, kako su nam rekli iz udruge, proizašla iz primjera Bračkih pupoljaka.

“Akcija je potaknuta izostankom prihoda koje smo do pojave koronavirusa primali od više pravnih subjekata. U konkretnom slučaju, kada smo vidjeli akciju za Bračke pupoljke ‘1100 kilometara za 1100 terapija’ rekli smo, hajdemo i mi nešto slično napraviti”, govori nam predsjednica Udruge, Ana Franetović.

Sa humanitarnom akcijom su, kažu nam, vrlo zadovoljni.

“Akcija, u koju su se uključili Crveni križ Hvar, Grad Hvar, Turistička Zajednica (TZ) Hvar, Grad Stari Grad, TZ Stari Grad, Općina Jelsa, TZ Jelsa i TZ Vrboska, te brojne fizičke i pravne osobe, premašila je sva naša očekivanja. Posebnu ulogu odigrali su naravno naši sportaši Janez Maroević, trofejni atletski maratonac, Toni Pavičić Donkić, naš Briškula, plivački maratonac i Josip Jakelić, svestrani zaljubljenik u sport, koji je predvodio biciklističku dionicu uz prijatelje iz BK Teuta iz Staroga Grada. To je trojac koji je zaista sa sportske i organizacijske strane odigrao veliki ulogu. Dionice su bile zahtjevne, spojili smo morem i kopnom sve dijelove otoka i oni su zapravo bili najbolji ambasadori akcije”, zahvalna je predsjednica Udruge.

Dodaje kako su ljudi u tom sportskom duhu reagirali izrazito pozitivno, osjećaj solidarnosti i zajedništva jednostavno je preplavio otok, pa su majice, torbe i suveniri od keramike nestajali velikom brzinom.

“I tako danas možemo s velikim zadovoljstvom reći da smo na korak do cilja – 220 tisuća kuna, što je dostatno za godišnje terapije djece ne otoku. To je uspjeh svih – cijelog otoka i ljudi koji su uplaćivali, čak iz inozemstva. Svima smo iznimno zahvalni”, ističe Ana Franetović.

Također bitnim ističu koliko su dirnuti porukama i gestama jelšanskih vatrogasaca, djece iz Vrbanja, Girne pošte, Staroga Grada, Jelse i svih ostalih koji su dali podršku.

“Brojne klape, sportske udruge, umjetnici, književnici, Gradska glazba Stari Grad, tv voditelji, sportaši….nikoga ne želimo izostaviti jer je zaista svatko na svoj način dao obol uspjehu akcije. Doček u Starom Gradu, unatoč okolnostima pandemije, bio je dirljiv i lijep. Događaj je dotaknuo srca mnogih i zaista ćemo još dugo biti pod dojmom svega što se dogodilo”, poručuje predsjednica.

Udruga sada planira nastaviti istim putem, dakle s organiziranjem humanitarnih akcija. Prije svega, potreban im je prostor za djelovanje udruge, budući isti još uvijek nemaju.

“Naš dugoročni cilj je organizirati poludnevni ili dnevni boravak za osobe s posebnim potrebama”, zaključuju iz Udruge Perle za Hvarski.net.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostavite komentar
scroll to top