Close

Grad Hvar predstavio mjere za poljoprivrednike

Foto: Grad Hvar

Na predavanju o korištenju sredstava EU fondova za poticanje poljoprivredne djelatnosti, održanom jučer u Arsenalu, u organizaciji Grada Hvara te na inicijativu vijećnika Željka Obradovića i u suradnji sa savjetnikom mr.sc. Stanislavom Štambukom, zainteresiranim poljoprivrednicima predstavljene su dvije mjere za koje je iskazan najveći interes hrvatskih poljoprivrednika i koje su u samom vrhu po iskorištenosti sredstava u provedbi Programa ruralnog razvoja.

Predavač Jakov Kolega, direktor tvrtke Agrarno savjetovanje d.o.o., detaljno je predstavio mjere 6 .3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” i 6.1.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”.

Tako se na predavanju, među ostalim, moglo čuti kako se za Natječaj za provedbu Podmjere 6.3. mogu prijaviti mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.999 eura, te se mogu natjecati za visinu javne potpore u fiksnom iznosu od 15.000 EUR u protuvrijednosti u kunama i to u stopostotnom iznosu potpore, bez vlastitog učešća.

Mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti) na dan podnošenja zahtjeva za potporu, koji nisu registrirani kao nositelji poljoprivrednog gospodarstva duže od dvadeset četiri (24) mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu, mogu se prijaviti za Natječaj za provedbu Podmjere 6.1. »Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima«, za visinu javne potpore u fiksnom iznos od 50.000 EUR ili 20.000 EUR u protuvrijednosti u kunama.

Na predavanju je bilo riječi i ostalim uvjetima natječaja, prihvatljivim aktivnostima za prijavu kao i potrebnim stručnim znanjima i vještinama korisnika te dinamici isplate potpora.

Predavanje je prvo u nizu planiranih edukacija kojima je cilj stanovnicima grada i otoka Hvara približiti potencijale ulaganja u poljoprivredu i prilike u razvoju i financiranju projekata u budućem razdoblju.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top