Close

VIDEO Počelo je popisivanje stanovništva

U ponedjeljak 13 listopada pa sve do kraja radnoga tjedna kroz sustav e-Građani provodi se online popis stanovništva, kućanstava i stanova pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”.

Ovim popisom u prvoj fazi su obuhvaćeni građani, kućanstva i stanovi kroz 60 pitanja, a zatim će popisivanje provoditi popisivači na terenu osobno s građanima.

Ukoliko je više članova u kućanstvu, popisivanje može izvršiti jedan član u ime svih. Po zaključenju, e-ispitanik dobiva kontrolnu šifru koju čuva do druge faze terenskoga popisivanja kada se predaje popisivaču osobno ili se ostavlja na vidljivome mjestu.

S druge strane, popisivaču na terenu osobne podatke o kućanstvu također pruža jedna osoba, ili zasebno svaki član. Ako su u trenutku popisivanja prisutni ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu. Cilj popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

Rezultati se objavljuju do 60 dana nakon završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Više informacija dostupno je na poveznici.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top