Close

NE NASJEDAJTE NA PRIJEVARE Policija uputila savjete kupcima kriptovaluta

Foto: MUP

Policija je zabilježila prijavu u kojoj se navodi da je oštećenica krajem 2019. godine zaprimila telefonski poziv nepoznate osobe, koja se predstavila kao investicijski broker nudeći priliku za brzu zaradu ulaganjem u kriptovalute, dozvolivši pristup svom računalu nakon čega je prevarant na njezino ime otvorio korisničke račune na raznim platformama, bez da joj je dao podatke o platformama i pristupnim šiframa.

Potom joj je davao upute kako putem svoje banke izvršiti uplatu u korist otvorenih računa. Na opisani način uspio je navesti oštećenu na ukupno 38 transakcija kojima je ona uplatama na platforme za trgovanje kriptovalutama uplatila višemilijunski novčani iznos koji je počinitelj koristio za kupnju drugih kriptovaluta prebaqcujući ih na druge digitalne novčanike kako bi sakrio tijek novca.

Za navedeno kazneno djelo prijevare se provodi kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je ostvarena i međunarodna policijska suradnja, a policija tom prigodom savjetuje:

Ovim putem želimo građane upzoriti da je samo ulaganje u kriptovalute rizično, tu postoji izgledna opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada.

Stoga budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Potrebno je biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome ne bi smjeli dostavljati povjerljive osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top