Close

Hvarani slave blagdan sv. Stjepana, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije

Foto: TZ Grada Hvara

Proslava Dana grada Hvara i blagdana sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara i hvarske biskupije, kojega Hvarani slave 2. listopada, održat će se od 28. rujna do 10. listopada.

Program započinje današnjim predavanjem višeg kustosa Marinka Petrića „Jakov Miličić – kipar u liječničkoj kuti“, povodom nedavne objave knjige o životu i djelu ovog hvarsko-bruško-splitskog liječnika, umjetnika i dobrotvora. Predavanje će se održati u Arsenalu u 20 sati, u organizaciji Grada Hvara, Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Split i Muzeja hvarske baštine.

Niz ovoljetnih izložbi hvarskih autora u galeriji Arsenal bit će zaokružen otvaranjem izložbe „Retrospektiva – 20 godina“ književnice i umjetnice Maje Jelušić u srijedu, 29. rujna, također u organizaciji Grada Hvara i Muzeja hvarske baštine.

Tijekom slavljeničkog tjedna Grad Hvar je domaćin i prve konferencije posvećene korištenju sunčeve energije “Dani sunca”, koja će se održavati 30. rujna i 1. listopada u Arsenalu i hotelu Amfora, u organizaciji Obnovljivih izvora energije i Pokreta otoka. Ključni dionici energetske tranzicije u Hrvatskoj na ‘otoku sunca’ će, kroz zajedničku raspravu, istražiti mogućnosti učinkovitijeg korištenja Sunčeve energije i snažnijeg razvoja projekata, što je temelj održivog razvoja otoka u budućnosti.

Uoči Dana grada, u petak, 1. listopada, Gradsko vijeće Grada Hvara održat će svečanu sjednicu u Arsenalu s početkom u 11 i 30 sati, a istoga dana u katedrali sv. Stjepana upriličit će se svečanost otvorenja blagdana, uz I. Večernju i prigodan program.

Na sam blagdan sv. Stjepana, 2. listopada, u 10 sati u katedrali bit će održana svečana sv. misa s procesijom. Euharistijsko slavlje predvodit će mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

U koncertnom dijelu programa, koji će se održavati na Ljetnoj pozornici Veneranda, u petak, 1. listopada, nastupit će jedan od najboljih tamburaških sastava u regiji, Tamburaški sastav Dobreč iz slovenskog Črnomelja, a u nedjelju, 3. listopada na Venerandi će nastupiti naš proslavljeni tenor Marko Škugor. U subotu, 9. listopada Veneranda će ugostiti jednog od najboljih svjetskih izvođača loop-a i beatboxa: u organizaciji Glazbenog studija Hvar Endru će nastupiti u pratnji pijanista i hip-hopera Jena Hovorke.

Sedmog dana listopada, na 450. obljetnicu povijesne bitke kod Lepanta, započet će 11. Fešta forske pulene, smotra tradicijskih brodova Dalmacije u organizaciji udruge Hvar Metropola mora, koja će u suradnji s Dječjim vrtićem „Vanđela Božitković“ i Osnovnom školom Hvar te tradicionalnim Balom jedara 9. listopada u hvarskoj luci oživjeti slavna vremena naše bogate pomorske prošlosti.

Drugi vikend u listopadu posvećen je ekološkim akcijama u organizaciji Grada Hvara i Gradskog društva Crvenog križa Hvar u suradnji s gradskom tvrtkom Komunalno Hvar: Zelenoj čistki i uređenju parka Šumica pridružit će se učenici OŠ Hvar, dok će Plava čistka s roniocima Ronilačkog kluba Aqualis iz Hvara rezultirati čišćim podmorjem hvarskog akvatorija.

Iako će se zbog pandemijskih ograničenja program održati u znatno skromnijem obliku, Hvarani će nizom događanja proslaviti blagdan zaštitnika grada i hvarske biskupije. Nakon nedavnog završetka 60. Hvarskih ljetnih priredbi, programom proslave obogatit će se kulturna ponuda uspješne turističke sezone koja u Hvaru još uvijek traje.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top