Close

Projekt ‘Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora’ namijenjen djeci

Foto: TZ Jelsa/Domagoj Sever

U projektu “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora” djeca će imati priliku da, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom, istražuju svoje morsko obalno okruženje te vrše zapažanja i bilježe promjene s vremenom, kao što to rade znanstvenici.

Glavna aktivnost će biti konstantno (periodičko) mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu, ali će se dokumentirati i situacija na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično. Poseban dio projekta usmjerit će se u integraciju s održivim morskim gospodarstvom na Lastovu, dok će se jedan dio projekta posvetiti istraživanju kopnenih voda. Također, u idućoj fazi, projekt će se proširiti u Norvešku.

Djeca će također razmišljati o tome kako promjene u moru utječu na način života ljudi diljem svijeta i kako se mogu uključiti u svoje zajednice kako bi pokrenule pozitivne promjene. Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti stalno prezentirani online te će se kroz crowdsourcing stvoriti vrijedan zapis o klimatskim i drugim promjenama koji će biti koristan znanstvenicima u budućnosti. Osim što se djeca uključuju u prikupljanje vrijednih podataka kod njih se kroz ovakvo uključivanje gradi i osjećaj odgovornosti prema moru te se stvara generacija budućih građana koji su svjesni važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice kao i za šire društvo. Isto tako, izgrađuje se i njihova digitalna pismenost te se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Partneri u projektu su IRIM – Croatian Makers (nosilac projekta), WWF Adria, The European Wergeland Centre, HGSS-a, a novčanom donacijom projekt podržava Mate Rimac. Na projekt se mogu prijaviti sve ustanove koje rade s djecom, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top