Close

U Jelsi obilježen Svjetski tjedan svemira

Foto: HAS

U organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza, u Jelsi se od 4. do 06. listopada obilježavao Svjetski tjedan svemira.

Foto: HAS

U sklopu aktivnosti, u Općinskoj knjižnici i čitaonici je postavljena izložba “Prve žene u svemiru” koja priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje.

Foto: HAS

U svečanoj dvorani Općine Jelsa održana je dvodnevna Mala škola astronomije za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole na kojoj je prisustvovalo 15 učenika (na školu se prijavilo daleko više učenika, ali radi epidemioloških uvjeta nismo mogli primiti više djece), a školu je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Foto: HAS

Kroz dva dana prošlo se kroz cijeli Sunčev sustav, napravljen je poster Sunčevog sustava te su se promatrali Jupiter, Saturn i Sunce. Po završetku škole, učenici su osim postera kojeg su sami izradili od Hrvatskog astronomskog saveza na poklon dobili i set drvenih bojica, šiljilo, gumicu za brisanje i olovku.

Foto: HAS

U utorak, 5. listopada na rivi u Jelsi, održano je promatranje Sunca dok se planirano javno promatranje Jupitera i Saturna u srijedu 6. listopada nije moglo održati radi kišnog vremena.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top