Close

Proslava obilježavanja 30. obljetnice osnutka Hvarske ratne postrojbe ‘Zvir’

Foto: Udruga MOMP Zvir

U subotu, 16. listopada, u Jelsi će se obilježiti 30. obljetnica osnutka Hrvatske ratne postrojbe – Mješoviti odred mornaričkog pješaštva “Zvir”.

Program proslave:

09:00 sati. Uplovljavanje broda HRM u luku Jelsa (Brodovi će biti otvoreni za posjet i razgledavanje od 10:00 -14.00 sati).

09:30 sati: Polaganje cvijeća – vijenaca i paljenje svijeća za poginule i preminule pripadnike postrojbe, kao i za branitelje na mjesnom groblju u Jelsi.

10:00 sati: Sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja Marijina.

11:00 sati: Nakon mise mimohod branitelja do svečane dvorane Obćinskog doma, Program uz izložbu ratnih fotografija.

12:00 sati: Otkrivanje spomen obilježja na istočnom dijelu parkirališta “Solina”.

12:30 sati: Druženje veterana postrojbe na prostoru na Rivi uz nastup klape HRM “Sveti Juraj”.

Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Zvir

Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Zvir (MOmp Zvir) je bila hrvatska postrojba mornaričkog pješaštva iz Domovinskog rata, osnovana 6. listopada 1991. godine.

MOmp Zvir i hrvatske postrojbe ZNG-a s pridruženim redarstvenim snagama tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1996. godine bile su smještene u zgradi u Starom Gradu koja je poslije prenamijenjena u Dom za starije i nemoćne osobe. Prvi zapovjednik jedne od četiri oružane postrojbe za obranu otoka bio je Mirko Crnčević, zamjenik Tonko Petrić i pomoćnik Andro Tadić Žbore. Zapovjednik tadašnjih vojno-policijskih snaga na škoju bio je Nikola Šimunović, a načelnik stožera Panajoti Gilve Toti, poslije je bio zapovjednik odreda (ujedno drugi i zadnji ratni zapovjednik postrojbe).

Odred je imao ulogu u pobjedi nad JRM i natjerivanje iste u povlačenje. Pripadnici odreda ratovali su i u zadarskom zaleđu i na Velebitu. Od ljudskih gubitaka Odred je imao poginulog Predraga Bogdanića (1993.), dvoje branitelja bili su teže i četvero lakše ranjenih. Kroz MOmp je prošlo ukupno 787 ljudi, svi s otoka Hvara. Radi određenih specijalnosti koji nije bilo na Hvaru, još je u Odredu bilo šest osoba s drugih područja. MOmp je dao 50 pričuvnih časnika i 70 dočasnika, ovisno o bavljenim dužnostima.

Odred je ukinut 2001. godine. Na 25 obljetnicu organiziranja vojske i policije na Hvaru, čiji je dio bio i MOmp Zvir, otkrivena je u Starom Gradu spomen-ploča hrvatskim braniteljima. Udruge veterana Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva (MOMP) “Zvir” – otok Hvar ima ogranke u Hvaru, Starom Gradu, Jelsi i Sućurju.

Objavljena je i monografija koja prati ratni put postrojbe. Autor monografije je tajnik Udruge Panajoti Gilve Toti. Monografija se zove “MOmp ‘Zvir’ − otok Hvar u Domovinskom ratu 1991.−1996. godine”, a predstavljena je prvi put u kazališnoj dvorani u Starome Gradu 7. listopada 2012., u povodu 21. godišnjice osnutka postrojbe.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top