Close

Početak sinodalnog hoda Hvarske biskupije

Foto: IKA

Papa Franjo je uputio poziv cijeloj Crkvi da se uključi u sinodalni hod koji će u svim mjesnim Crkvama započeti u nedjelju 17. listopada kao povlašteno vrijeme slušanja svih članova Božjeg naroda, razlučivanja, proučavanja, razmišljanja i molitve.

Kako bi svoje poslanje što vjerodostojnije vršila, Crkva održava sinode, skupove na kojima, u svjetlu Riječi Božje, razlučuje različita pitanja. Nakon II. vatikanskog koncila, papa Pavao VI. osnovao je Biskupsku sinodu, skupštinu biskupa sa svih krajeva svijeta koji se sastaju kako bi promicali povezanost s Papom i savjetima mu pružili pomoć u djelovanju Crkve u svijetu.

No, ovo je prvi put da Sinoda započinje na decentraliziran način i odvija se na razini mjesne, kontinentalne i sveopće Crkve. Ona ima svoj početak u svakoj biskupiji i u njoj su pozvani sudjelovati apsolutno svi, što još snažnije otkriva Crkvu svjesnu potrebe zajedništva, dijaloga i suradnje.

Cilj je ove pripremne etape Sinode savjetovanje s Božjim narodom, kako bi se sinodalni proces ostvario slušajući sve članove Crkve i sve ljude dobre volje. Sukladno tome, i Hvarska biskupija je, koja živi na Hvaru, Braču i Visu pozvana sudjelovati u pripremnoj etapi Biskupske sinode.

Stoga će u nedjelju, 17. listopada, u svim župnim zajednicama Hvarske biskupije na misnim slavljima biti otvoren sinodalni hod uz molitvu i zaziv vodstva i nadahnuća Duha Svetoga za biskupiju i cijelu Crkvu.

Hvarski biskup, mons. Ranko Vidović predvodit će misno slavlje uz početak sinodalnog hoda u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru. Sadržaji koji prate sinodalni hod Hvarske biskupije (listopad 2021. – travanj 2022.), te dvogodišnji hod sveopće Crkve (2021.-2023.) dostupni su na sljedećem LINKU.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top