Close

Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog i hrvatskog podmorja

Foto: TZ Jelsa

Jeste li čuli za bio kugle? Iz Japana su se proširile po svijetu, i u Hrvatskoj je već bilo akcija u kojima se radilo s biokuglama, a Turistička zajednica Općine Jelsa predstavlja “Bio kugle – projekt za budućnost hvarskog podmorja”.

Foto: TZ Jelsa

Taj projekt pokrenula je Udruga Moj Škoj, a partneri su joj Općine Sućuraj i Jelsa, te gradovi Stari Grad i Hvar, komunalno društvo Stari Grad i Emtehri d.o.o. Rijeka kao dobavljač materijala za izradu.

Udrugu Moj Škoj osnovale su prijateljice Lorena Dragić, Marija Batoš, Bianka Jakas i Helen Barić u želji da doprinesu održivom razvoju zajednice. Sjedište Udruge je u Zavali ali djeluje na cijelom otoku Hvar. Ove godine navršavaju prvu godinu svog djelovanja.

Foto: TZ Jelsa

U realizaciji projekta izrade kugli sudjelovale su sve osnovne i srednje škole otoka Hvara te vrtići. Više od 700 djece sudjelovalo je u akciji izrade 16.000 kugli namjenjenih za hvarske vale.

Projekt se sastoji od pet aktivnosti koje uključuju: analizu sedimenta lokacija koje će biti tretirane bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa); izradu em-1 glinenih kugli u suradnji sa školama i vrtićima; sušenje em-1 glinenih kugli; upotrebu em-1 glinenih kugli (grad Hvar, Stari Grad, Vrboska, Jelsa i Sućuraj); te analizu sedimenta tretirane lokacije bio kuglama (grad Hvar, Stari Grad i Jelsa).

Od 25. do 30. listopada kugle će se bacati u more u Sućurju, Jelsi, Vrboskoj, Starom Gradu, Hvaru, Sv. Nedjelji, Ivan Dolcu i Zavali.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top