Close

U Starom Gradu predstavljen projekt ‘For Plastic-Free Croatian Islands’

Foto: Udruga Sunce

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Grad Stari Grad organizirali su dvodnevnu radionicu u sklopu zajedničkog projekta projekta For Plastic-Free Croatian Islands, financiran sredstvima Beyond Med Association.

Voditeljica projekta Tea Kuzmičić Rosandić predstavila je projekt, a zatim s vanjskim suradnikom na projektu Marijanom Galovićem, i Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom za razdoblje 2021.- 2026. Radionici je nazočio gradonačelnik Antonio Škarpa te stručna suradnica za društvene djelatnosti i razvojne projekte Grada, Marianda Vranković Moškatelo.

Petar Tresić, direktor Komunalno Stari Grad d.o.o. podsjetio je da definirani ciljevi za gospodarenje otpadom moraju pratiti i opterećenje koje grad ima u ljetnim mjesecima, U Starom Gradu sustav odvojenoga prikupljanja otpada od vrata do vrata, kako kaže, uspostavljen je u 470 domaćinstva, što čini otprilike 50% Grada, a do početka turističke sezone 2022. plan je obuhvatiti gotovo 80% Grada spomenutim sustavom.

Nakon završenog prvog dana radionice, Mihael Gamulin iz Komunalnog Stari Grad partnerima na projektu pokazao je lokaciju na kojoj je uspješno postavljen video nadzor, pristupnu cestu u naselju Basina. Na toj lokaciji nalazili su se otvoreni zajednički spremnici pored kojih se stvarao ilegalni deponij glomaznog otpada, piše Udruga Sunce.

Drugi dan radionice stručna suradnica Sunca Blanka Rakuljić predstavila je Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Grad Stari Grad te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada.

Okupljeni su se složili oko detalja i provedbe Akcijskog plana kao i Odluke, a gradonačelnik Antonio Škarpa smatra da će provedbom Odluke, Stari Grad napraviti još jedan korak u pogledu razvijanja modela kružne ekonomije, smanjenja količine otpada u okolišu i zaštite zdravlja njihovih stanovnika. Akcijski plan i Odluka biti će doneseni do kraja mjeseca, čime će se Stari Grad pridružiti partneru u projektu, Salima na Dugom otoku, koji su nedavno istu Odluku usvojili na općinskom vijeću.

U sklopu projekta, u prosincu planirana je manifestacija “Vrime od Božića” bez plastike koji organizira Grad. S obzirom na to da su ovo ljeto već imali odličan primjer događaja bez jednokatne plastike “Jazz & Wine”, grad Stari Grad je izrazio spremnost da sva buduća događanja u organizaciji Grada i gradskih ustanova budu bez korištenja plastike.

Uz navedene sudionike, na radionici su sudjelovali i pomogli oko detalja Akcijskog plana i Odluke djelatnici Javne ustanove Agencija za upravljanjem starogradskim poljem, Dječjeg vrtića Sardelice, Osnovne škola Petra Hektorovića i Udruga Moj Škoj. Analizu, na osnovu koje je izrađen Akcijski plan smanjenja zagađenja plastikom, i sam Akcijski plan izradio je Marijan Galović iz Galović savjetovanja j.d.o.o. u suradnji s Udrugom Sunce Split.

Projekt For Plastic-Free Croatian Islands traje do kraja rujna 2022. godine, a u tom razdoblju predviđene su aktivnosti u cilju povećanja znanja i dostupnosti informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u dvije lokalne otočne zajednice, u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Podijelite članak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ostavite komentar
scroll to top